Á Châu, Bình luận, Chiến tranh, Đời sống, Nghiên cứu, Trung Cộng, Việt Nam

Lê Duẩn trong Chiến Tranh Biên Giới 1979 – VNTB

683 Comments
Trần Trung Đạo

(VNTB) – Chọn lựa của thời đại ngày nay không chỉ là chọn lựa giữa dân chủ hay độc tài nhưng quan trọng hơn thế nữa, là mất hay còn, tồn tại hay diệt vong của một dân tộc.
Giới thiệu:Những xung đột giữa Trung Cộng (TC) và CSVN sau 1975 dẫn đến Chiến Tranh Biên Giới được xem như là cuộc đấu trí giữa Lê Duẩn và Đặng Tiểu Bình. Kết quả Chiến Tranh Biên Giới và các biến cố chính trị theo sau cho thấy, họ Lê mưu mô nhưng còn thua họ Đặng quá xa.

Trong nội bộ đảng CSVN, Lê Duẩn được biết có khuynh hướng chống TC. Tuy nhiên, quan điểm chống TC của họ Lê dựa trên chủ nghĩa dân tộc cực đoan quá khích hơn là học từ những bài học quốc tế về địa lý chính trị của một “nước trái độn” như Việt Nam.

Sau 1975, Lê Duẩn đứng hẳn về phía Liên Xô bằng việc ký kết Hiệp Ước Hữu Nghị Và Hợp Tác với Liên Xô vào ngày 3, tháng 11, 1978. Lê Duẩn tin tưởng vào sự giúp đỡ của Liên Xô nhưng nước CS đàn anh này không đóng góp gì đáng kể ngoài việc viện trợ thêm một số vũ khí và tăng. Henry Kissinger gọi Liên Xô là “người thua đậm nhất” (biggest loser) trong Chiến Tranh Biên Giới 1979.

Đối với các quốc gia láng giềng và Đông Nam Á, chiến tranh Việt Nam chấm dứt với phần thắng thuộc về đảng CS đã làm cho Lê Duẩn và giới lãnh đạo CS miền Bắc trở nên kiêu căng mặc dù bị cô lập bởi không chỉ bởi Mỹ mà còn hầu hết các nước lân cận. Các chuyến viếng thăm Singapore và Thái Lan của Phạm Văn Đồng đều thất bại. Cánh cửa bang giao vẫn đóng chặt.

Trong lúc đó, Đặng Tiểu Bình đã thành công trong việc thuyết phục các quốc gia Đông Nam Á để tin rằng CSVN thật sự là một “Cuba của Phương Đông” (Cuba of the East) và một nước CS có tham vọng “Liên Bang Đông Đương Việt Miên Lào”.

Nhật Bản, cường quốc kinh tế của Á Châu ủng hộ quan điểm của họ Đặng và Thủ tướng Fukuda Takeo đã dành cho y hai lần tiếp đón trọng thể với hàng loạt các hiệp định kinh tế thương mại được ký kết.

Sau khi Đặng ra lịnh rút quân vào ngày 5 tháng Ba, CSVN mới ra lịnh tổng động viên. Khi TC trở lại bình thường thì Lê Duẩn như chim sợ ná vẫn duy trì 300,000 quân tại vùng biên giới. Cộng với việc phải nuôi dưỡng một đạo quân tương tự chiếm đóng Campuchia, CSVN vốn nghèo nàn lạc hậu lại càng suy thoái trầm trọng.

Họ Đặng thua trong Chiến Tranh Biên Giới nhưng đạt được các mục tiêu chính trị và có lý do để thúc đẩy các hiện đại hóa để ngày nay trở thành mối đe dọa hàng đầu cho cả Á Châu.

Bài viết trước bài phân tích vai trò của ĐẶNG TIỂU BÌNH TRONG CHIẾN TRANH BIÊN GIỚI VIỆT TRUNG 1979. Bài này bàn về quan điểm của Lê Duẩn đối với từng lãnh tụ CSTQ như Mao, Chu, Hoa Quôc Phong và Đặng, phản ứng của Liên Xô, sự bất ngờ của Lê Duẩn về mức độ quy mô của cuộc chiến, CSVN tổng động viên sau khi TC rút quân và những bài học rút ra.

———————

Lê Duẩn sinh ngày 7 tháng 4, 1907 tại làng Bích La, xã Triệu Đông, huyện Triệu Phong, tỉnh Quảng Trị. Học lực tiểu học. Họ Lê tham gia một số tổ chức chống Thực Dân Pháp trước khi tham gia đảng CS 1930. Chỉ trong một năm sau, 1931, Lê Duẩn trở thành ủy viên Tuyên Huấn, xứ ủy Bắc Kỳ. Bị bắt đày ra Côn Đảo. Ra tù, Lê Duẩn làm Bí Thư Xứ Ủy Trung Kỳ. Năm 1940, bị bắt và đày đi Côn Đảo lần nữa cho đến tháng Tám 1945. Sau thời gian làm việc bên cạnh Hồ Chí Minh tại Hà Nội, cuối năm 1946 Lê Duẩn vào Nam chỉ đạo bộ phận miền Nam của đảng CS. Năm 1957, Lê Duẩn được điều ra Bắc và từ đó đóng những vai trò quan trọng trong guồng máy lãnh đạo đảng CSVN trong chức vụ Bí Thư Thứ Nhất rồi Tổng Bí Thư cho tới khi chết ngày 10 tháng 7, 1986.

Trước 1954, khác với các lãnh tụ CS như Hồ Chí Minh, Trường Chinh, Phạm Văn Đồng, Võ Nguyên Giáp, Hoàng Văn Hoan có quan hệ gần gũi với giới lãnh đạo Cộng Sản Trung Quốc (CSTQ) và nhiều dịp sang Trung Cộng, địa bàn hoạt động của Lê Duẩn là ở miền Nam.

Trong thời gian mặt trận Điện Biên Phủ không có Lê Duẩn. Khi Hiệp Định Geneva ký kết, Lê Duẩn đang ở tại tỉnh Hậu Nghĩa. Đó cũng là lúc y nhận được lịnh của Hồ Chí Minh vào thẳng miền Nam để tái lập các tổ chức CS và giải thích với họ về hiệp định Geneva.Lê Duẩn “Chống Tàu”?Lê Duẩn được biết như là lãnh tụ CS có khuynh hướng chống Tàu. Quan điểm chống Tàu của họ Lê dựa trên chủ nghĩa dân tộc cực đoan quá khích hơn là học từ kinh nghiệm quốc tế về địa lý chính trị của một “nước trái độn”.

Trong bang giao quốc tế, ưu tiên tối thượng của một nước nhỏ nằm bên cạnh một nước lớn là bảo vệ cho được chủ quyền và toàn vẹn lãnh thổ, và tránh chiến tranh khi chưa đủ thế quốc tế và lực quốc nội.

Khi Thổ Nhĩ Kỳ vừa được độc lập năm 1921 và bị các cường quốc Châu Âu bỏ rơi, nền dân chủ chưa đủ mạnh, Tổng thống Mustafa Kemal phải làm bạn với Vladimir Lenin để, theo lời ông, “chủ quyền của Thổ không bị thương tổn” cho đến khi bắt tay được với Mỹ, tháng 3, 1947. Các nước nhỏ tồn tại nhờ dựa vào các liên minh và các lãnh đạo sáng suốt biết liên minh nào đáng tin cậy và liên minh nào không đáng tin cậy.

Các lãnh tụ CS từ Lê Duẩn trước đây cho tới Nguyễn Phú Trọng ngày nay đều không làm được điều đó vì quyền lợi của đảng và quyền lợi của dân tộc không phải lúc nào cũng đi đôi.

Lê Duẩn và Mao

Lê Duẩn gặp Mao Trạch Đông ba lần. Lần thứ nhất tại Vũ Hán năm 1963, lần thứ hai vào tháng tám, 1964 và lần thứ ba vào tháng 5, 1970.

Sau Chiến Tranh Biên Giới 1979, Lê Duẩn, dưới bút danh “Đồng chí B” kể lại thái độ chống Tàu của ông ta trong một lần đối đáp với Mao:

“Đối với Việt Nam, họ không dám nói thẳng về việc di dân như vậy. Tuy nhiên, ông ta nói với tôi: ‘Các đồng chí, có thật người Việt Nam đã chiến đấu và đánh bại quân Nguyên không?’ Tôi nói: ‘Đúng.’ ‘Thế có thật là các anh cũng đánh bại cả quân Thanh nữa phải không?’ Tôi đáp: ‘Đúng.’ Ông ta lại hỏi: ‘Và cả quân Minh nữa, đúng không?’ Tôi trả lời: ‘Đúng, và cả các ông nữa. Tôi sẽ đánh bại cả các ông. Ông có biết thế không?’ Tôi đã nói với Mao như vậy đó. Ông ấy nói: ‘Đúng! Đúng!’ Mao muốn chiếm Lào, cả nước Thái Lan… cũng như muốn chiếm toàn vùng Đông Nam Á. Mang người đến ở đó. Thật là phức tạp.” (Christopher E. Goscha, Le Duan and the Break with China, bản dịch của Bùi Xuân Bách, talawas)

Thái độ kiêu ngạo hay những phát biểu “nước lớn” của Lê Duẩn dù sao cũng chỉ giới hạn trong lời nói. Thực tế hành động chính trị mới là tai họa. Những biện pháp cực đoan chưa cần thiết của họ Lê như xua đuổi Hoa Kiều bên cạnh các lý do khác đã dẫn đến sự căng thẳng trong bang giao giữa CSVN và CSTQ và hậu quả là Chiến Tranh Biên Giới 1979.Lê Duẩn và Đặng Tiểu BìnhLê Duẩn không giấu thái độ chống TC nhưng cũng không xem đó là một ưu tiên.

Mục đích chính của Lê Duẩn là vận động phe CS quốc tế để thống nhất Việt Nam bằng súng đạn và thiết lập chế độ xã hội chủ nghĩa làm tiền đề cho chủ nghĩa CS trên toàn cõi Việt Nam như đã khẳng định trong đường lối của đảng.

Vì mục đích CS hóa Việt Nam, Lê Duẩn sẵn sàng chấp nhận không những 100,000 quân mà ngay cả nửa triệu quân Trung Cộng được đưa sang Bắc Việt cũng không sao.

Lê Duẩn khẳng định điều này trong buổi tiếp xúc với Đặng Tiểu Bình tại Bắc Kinh, tháng 4, 1966: “Lo ngại về sự giúp đỡ của Trung Quốc đối với Việt Nam, chúng tôi muốn trình bày thật sáng tỏ và chúng tôi không có lo ngại gì về vấn đề đó. Hiện nay có hơn 100,000 quân Trung Quốc tại Việt Nam, nhưng chúng tôi nghĩ bất cứ khi nào có một biến cố trầm trọng xảy ra, có thể cần tới 500,000. Sự giúp đỡ này là từ một nước hữu nghị. Chúng tôi nghĩ rằng với tư cách một nước xã hội chủ nghĩa anh em, Trung Quốc có thể làm điều đó.”( Digital History, Document 12. Zhou Enlai, Deng Xiaoping, Kang Sheng, Le Duan, Nguyen Duy Trinh, Beijing, 13 April 1966).

Phát biểu của Lê Duẩn cho thấy chủ quyền và sự toàn vẹn lãnh thổ Việt Nam không quan trọng bằng CS hóa Việt Nam và tổ quốc không cao hơn đảng.

Mặc dù có thái độ chống TC và tin hai nước có thể dẫn tới chiến tranh lớn, Lê Duẩn không nghĩ Đặng Tiểu Bình tấn công Việt Nam vào ngày 17 tháng 2, 1979.

Lê Duẩn và Đặng Tiểu Bình gặp nhau tại Bắc Kinh ngày 29 tháng 9, 1975. Trong dịp này vấn đề mấy trăm ngàn quân Trung Cộng đang đóng tại hai tỉnh Quảng Đông và Quảng Tây được đặt ra.

Theo Đặng Tiểu Bình, sở dĩ quân Trung Cộng với số lượng đông như thế đóng sát biên giới Việt Nam chẳng qua vì trước đây Trung Cộng đề phòng trường hợp Mỹ đổ bộ vào Bắc Việt như đã xảy ra tại Bắc Hàn. Đặng cũng nói nếu phía Việt Nam cảm thấy đó là một đe dọa, quân đội Trung Cộng sẽ rút đi. Các đơn vị quân Trung Cộng sau đó đã thật sự rút đi. (Wilson Center, Minutes Of Conversation Between Deng Xiaoping And Le Duan Beijing, 29 September 1975)

Qua thái độ của Đặng Tiểu Bình và việc rút mấy trăm ngàn quân Trung Cộng khỏi hai tỉnh Quảng Đông và Quảng Tây làm cho Lê Duẩn yên tâm rằng tranh chấp giữa hai nước căng thẳng nhưng chưa đạt đến bước chiến tranh với quy mô lớn.

Lê Duẩn đánh giá từng cá nhân trong giới lãnh đạo Trung Cộng. Lê Duẩn không thích Mao “một người có trái tim Đại Hán không đáng tin và còn tính chiếm cả Đông Nam Á”. Họ Lê dành nhiều thiện cảm đối với Chu Ân Lai và Đặng Tiểu Bình. Chu nhiệt tình với ý kiến đoàn kết phe xã hội chủ nghĩa để ủng hộ CSVN dù Mao cho đó là việc không thể làm được.

Năm 1977, Lê Duẩn chia sẻ với Đại sứ Liên Xô tại Việt Nam rằng “Hoa Quốc Phong là người không hiểu chúng tôi” nhưng Đặng “đã đối xử với Việt Nam bằng sự hiểu biết sâu sắc.”

Trong thời gian đó, Lê Duẩn còn hy vọng Đặng Tiểu Bình sẽ thắng cuộc đấu tranh quyền lực trong nội bộ đảng CSTQ và nếu vậy tình hình sẽ cải thiện. Ngay cả sau Chiến Tranh Biên Giới 1979, Lê Duẩn vẫn nghĩ Đặng phát động cuộc xâm lăng chẳng qua là do áp lực của các phe nhóm khác trong nội bộ lãnh đạo đảng CSTQ và để khỏi bị kết án là xét lại chứ bản thân họ Đặng không chủ trương vậy. (Stein Tonnesson, introduction Le Duan and the Break with China, trang 275)

Sự thật như cả thế giới biết ngày nay, chủ trương đánh Việt Nam là của Đặng Tiểu Bình và chính y đã chuẩn bị một cách chi tiết từng bước, từng giai đoạn, từng mặt đối nội lẫn quốc tế cho cuộc chiến xâm lăng. Các bản tin Tân Hoa Xã hằng ngày tố cáo Việt Nam khiêu khích nhiều nơi vùng biên giới, một chiến thuật tuyên truyền cổ điển trước khi bắt đầu một cuộc xâm lăng.CSVN bị bất ngờ về “thời gian và quy mô binh lực”Tài liệu nghiên cứu của trung tâm National Foreign Assessment Center trực thuộc CIA tổng hợp vào ngày 5 tháng 3, 1979 cho thấy sự tranh chấp giữa hai nước diễn ra sau 1975 không chỉ vùng biên giới mà cả khu vực vịnh Bắc Bộ và Hoàng Sa.

Phi cơ chiến đấu của Trung Cộng nhiều lần vi phạm không phận Việt Nam bất chấp sự phản đối của phía CSVN. CSVN sau nhiều lần bị khiêu khích cũng đã đưa các phi cơ chiến đấu lên để bảo vệ không phận Cao Bằng, Lạng Sơn. Dù phi công Việt Nam kinh nghiệm và phi cơ cũng hiện đại hơn nhưng kém Trung Cộng xa về số lượng, CSVN, do đó, cũng tự kiềm chế vì không muốn mở rộng xung đột sang lãnh vực không quân. (The Sino-Vietnamese Border Conflict, National Foreign Assessment Center, March,1979)

Hà Nội tiến hành xây dựng các tuyến phòng thủ dọc biên giới dài 1,285 km và lớn tiếng công khai thách thức Bắc Kinh. Giọng điệu hiếu chiến “đánh bại Thực Dân Pháp, đánh bại Đế Quốc Mỹ và sẽ đánh bại Trung Quốc” được lập đi lập lại trên các hệ thống truyền thông.

Ngược lại với một CSVN kiêu căng, Trung Cộng đóng vai “yêu chuộng hòa bình” ngay cả khi Đặng Tiểu Bình tính toán từng chi tiết nhỏ trong kế hoạch chiến tranh lớn sắp diễn ra.

Nhờ đóng kịch khéo léo nên dù là kẻ công khai xâm lược, ngoại trừ Liên Xô và chư hầu CS Đông Âu, không một quốc gia tự do dân chủ nào kết án Trung Cộng xâm lăng Việt Nam.

Các đụng độ nhỏ dọc biên giới kéo dài cho đến ngày 13 tháng 12, 1978 và đó cũng là ngày lần đầu tiên hai chữ “trừng phạt” xuất hiện trong một bản tin chính thức của Trung Cộng.

Cũng theo tài liệu của CIA, vào ngày 7 tháng Giêng, 1979, CSVN đã biết Trung Cộng tập trung các đạo quân lớn dọc biên giới.

CSVN vẫn cho các động tác đó chỉ nhằm hù dọa. Một tuần lễ trước ngày Trung Cộng tấn công, một viên chức Bộ Ngoại Giao CSVN tại Hà Nội vẫn cho rằng Đặng Tiểu Bình chỉ “đánh võ mồm”.

Lãnh đạo CSVN, đứng đầu là Tổng Bí Thư Lê Duẩn, nghĩ Đặng Tiểu Bình không hay ít nhất chưa đánh Việt Nam.

Họ tin đến nỗi mang cả một phái đoàn quân sự hùng hậu sang Campuchia trước ngày 17 tháng 2, 1979 để nhấn mạnh yếu tố quân sự trong bang giao giữa CSVN và CS Cambode. Vào tuần lễ đó, phần lớn các đại đơn vị thiện chiến của quân đội CSVN vẫn còn phối trí trong mặt trận Tây Nam.

Quân đội CSVN chỉ có khoảng năm sư đoàn trải dài một phòng tuyến trên 1200 km. Tương quan giữa CSTQ và CSVN là sáu đánh một. Riêng tại mặt trận Lạng Sơn, Trung Cộng dùng chín sư đoàn để tấn công một sư đoàn chủ lực duy nhất của CSVN là sư đoàn 3.

Báo New York Times, ngày 21 tháng 2, 1979, viết: “Việc ký hiệp ước quan trọng đến mức một phái đoàn do Thủ tướng Phạm Văn Đồng dẫn đầu vẫn tiếp tục ở lại Nam Vang sau khi Trung Cộng xâm lăng Việt Nam. Ý nghĩa quân sự của hiệp ước còn được nhấn mạnh với sự hiện diện của Tướng Văn Tiến Dũng.” (New York Times, 21 tháng 2, 1979).

Dương Danh Dy, cựu Tổng lãnh sự Việt Nam tại Quảng Châu, thừa nhận: “Trong bối cảnh trên, cuộc chiến tranh biên giới đẫm máu ngày 17/2/1979 do nhà cầm quyền Trung Quốc – mà người chủ xướng là Đặng Tiểu Bình, phát động, về tổng thể không bất ngờ đối với chúng tôi, nhưng về thời gian cụ thể và nhất là về qui mô binh lực mà Trung Quốc sử dụng thì quả là không tính tới.” (Dương Danh Dy, Nhớ lại đêm 17 tháng 2 năm 1979, BBC 18 Tháng 2 2009)

Thái độ bình thường của Lê Duẩn trong buổi tiệc cưới của Lê Kiên Thành, con trai y, là thái độ của những lãnh tụ CS từng trải, quá quen với giết chóc. Lê Kiên Thành kể “Đặc biệt, nét mặt cha tôi rất bình thản, không hề để lộ (hoặc có thể không có) cảm giác âu lo hay căng thẳng gì” dù anh ta cũng thừa nhận “Tôi thoáng thấy sự căng thẳng trên gương mặt của những lãnh đạo đơn vị và quân chủng không quân.” (Thanh Niên 17.2.2014, Ký ức đám cưới ngày 17.2.1979 của con trai Tổng bí thư Lê Duẩn)

Lý luận cho rằng Lê Duẩn tin tưởng các lực lương dân quân thuộc các tỉnh biên giới và vài sư đoàn có khả năng bảo vệ đất nước là ngụy biện. Họ chiến đấu một cách anh dũng nhưng về nhân lực và vũ khí họ không phải là đối thủ với gần nửa triệu quân chính quy Trung Cộng.

Nếu Lê Duẩn đánh giá đúng đường đi nước bước của Đặng Tiểu Bình và tình báo CSVN hoạt động có hiệu quả nhiều ngàn thanh niên Việt Nam đã không chết, Lạng Sơn đã không bị san bằng, hai tiểu đoàn bảo vệ thị trấn Đồng Đăng đã không phải hy sinh đến người lính cuối cùng.Đáp ứng của Liên XôTrong diễn văn chào đón phái đoàn Lê Duẩn tháng 9, 1975, Đặng gián tiếp kết án “chủ nghĩa bành trướng” Liên Xô, trong khi đó Lê Duẩn tiếp tục quan điểm cố hữu “xây dựng sự đoàn kết trong phe xã hội chủ nghĩa”.

Lê Duẩn và phái đoàn rời Bắc Kinh hai ngày sớm hơn dự định, không kèn trống, không có tiệc tiễn đưa, không hứa hẹn trong một thông cáo chung. Quan điểm giữa hai đảng về Liên Xô vốn khác biệt đã tạm thời gác lại trong chiến tranh nhưng trở thành sâu sắc sau khi chiến tranh chấm dứt.

Khác với chuyến viếng thăm Bắc Kinh, Lê Duẩn và phái đoàn thăm viếng Moscow vào tháng 10, 1975 được đón tiếp một cách trang trọng. Một kế hoạch hợp tác kinh tế giữa CSVN và Liên Xô giai đoạn 1976 đến 1980 được đề ra. Hợp tác Liên Xô và CSVN mở đường cho việc CSVN trở thành hội viên chính thức của CMIA (The Council for Mutual Economic Assistance, Hội đồng Tương trợ kinh tế), một tổ chức hợp tác kinh tế do Liên Xô chế ngự.

Tháng 11, 1978 CSVN và Liên Xô ký Hiệp Ước Hữu Nghị Và Hợp Tác. Hiệp ước này dưới mắt Trung Cộng, CSVN chính thức chấp nhận làm một chư hầu phương đông của Liên Xô và CSVN từ đó được xem như là kẻ thù của Trung Cộng.

Sau các hiệp ước này, viện trợ kinh tế của Liên Xô dành cho CSVN gia tăng rõ rệt. Liên Xô tham gia vào 30 đề án, với 30 phần trăm thuộc khu vực kỹ nghệ. Các công ty với sự tài trợ của Liên Xô đã sản xuất 47 phần trăm điện lực, 54 phần trăm chì, 85 phần trăm than đá, 30 phần trăm cement, 100 phần trăm các khoáng chất apatite, superphosphate, sulfuric acid và dụng cụ cơ khí. Liên Xô cũng cung cấp 2000 km đường dây điện cao thế chiếm 56 phần trăm tổng số hệ thống mạng điện của cả nước. Ngoài ra rất nhiều khoản viện trợ khác về các lãnh vực kinh tế. (Buu Hoan, Soviet Economic Aid to Vietnam, Contemporary Southeast Asia, trang 362)

Nhưng ngoài các hợp tác kinh tế, trong Chiến Tranh Biên Giới Việt-Trung 1979, Liên Xô không thực thi đúng mức các điều khoản khác về quân sự và phòng thủ ghi trong Hiệp Ước Hữu Nghị Và Hợp Tác.

Quân số Liên Xô đóng tại biên giới phía Bắc quá ít không đủ tạo nên một mặt trận tương đương với mặt trận biên giới Việt-Trung. Đặng Tiểu Bình đánh bạc và thắng vì không có những động binh đáng kể của Liên Xô.

Trong lúc Lê Duẩn hy vọng Hiệp Ước Hữu Nghị Và Hợp Tác sẽ làm nhụt chí Đặng Tiểu Bình, các phản ứng của Liên Xô rất giới hạn và Đặng Tiểu Bình không nhụt chí.

Hành động cụ thể nhất của Liên Xô là đưa một lực lượng đặc nhiệm gồm 15 tàu chiến vào Biển Đông vào ngày 8 tháng 2, 1979. Nhưng phần lớn lực lượng này chỉ nhằm thu nhặt tin tức tình báo hơn là chiến đấu. Khi chiến sự bùng nổ, các phi cơ vận tải quân sự của Liên Xô giúp chuyển vận vũ khí, đạn dược và các máy bay thám thính được gởi tới khu vực để thăm dò tin tức. Ngay ngày hôm sau, Liên Xô cho biết họ có thể thực thi các cam kết trong Hiệp Ước Hữu Nghị Và Hợp Tác. Nhưng đó chỉ là tin đe doạ nhằm thăm dò phản ứng của Trung Cộng. Năm ngày sau, 22 tháng 2, Liên Xô chính thức thông báo sẽ không can thiệp vào xung đột quân sự. (Sally W. Sstoecker, Clients and Commitments: SoViet-Vietnamese Relations 1978-1988).Kết luậnLiên Xô sụp đổ tháng 12, 1991. Sau hiệp ước bí mật tại Thành Đô, CSVN quay về với cội nguồn Trung Cộng. Dòng nước đỏ trôi đi rồi lại trôi về. Tròn một chu kỳ anh em, thù hận và trở lại anh em. Khác chăng, chu kỳ đó được lót bằng thân xác, máu xương của hàng triệu tuổi trẻ Việt Nam. Thân xác họ gởi lại ở Lạng Sơn, Cao Bằng, Vị Xuyên như đã gởi lại dọc Trường Sơn trước đó. Họ chết cho tổ quốc hay không tùy thuộc vào góc nhìn và trình độ nhận thức của mỗi người. Nhưng có điều chắc chắn, nếu không có ý thức hệ CS họ đã không phải chết.

Thế giới đã đổi thay. Những cuộc cách mạng khoa học kỹ thuật và cách mạng xã hội đã nâng cao nếp sống và cách suy nghĩ của con người. Những quốc gia Phi Châu cách đây không lâu điêu tàn vì nội chiến hay chịu đựng nạn đói chưa từng có như Botswana, Senegal, Tunisia nay đã trở thành những nước tự do dân chủ kiểu mẫu. Họ có lẽ vẫn còn nghèo nhưng không ai dám gọi người dân Botswana, Senegal, Tunisia là lạc hậu. Việt Nam thì khác. Việt Nam lạc hậu. Một con người không làm chủ được chính mình là lạc hậu, yếu hèn. Việt Nam thay vì bước tới cùng nhân loại lại trở về thời 1950 lệ thuộc vào Trung Cộng cả kinh tế lẫn tư tưởng.

Mọi chế độ độc tài, CSVN hay CSTQ với các mâu thuẫn đối kháng bên trong mầm mống đương nhiên một ngày sẽ sụp đổ. Nhưng không ai có thể trả lời là thời điểm nào. Chúng có thể tan rã ngày mai và chúng cũng có thể lê lết suốt trăm năm.

Người viết đã trình bày trong phần kết luận của bài “Hiểm họa Trung Cộng, bài học Thổ Nhĩ Kỳ”, yếu tố duy nhất và quyết định vẫn là những người Việt còn quan tâm đến tương lai Việt. Không ai sống thay hay chết thế cho mình. Chính các thành phần dân tộc Việt Nam trong và ngoài nước là lực duy nhất nằm ngoài sự kiểm soát của đảng Cộng Sản và cũng là lực duy nhất có khả năng đưa Việt Nam ra khỏi bờ vực chiến tranh và đưa đất nước tới một tương lai xán lạn cho con cháu mai sau.

Các thành phần dân tộc không chỉ là những người đang công khai chống đảng, những người đứng ngoài cơ chế lãnh đạo, những người không Cộng Sản mà là bất cứ ai nhận thức được manh tâm của chủ nghĩa bành trướng Trung Cộng, bản chất sai lầm trong cơ chế độc tài đang thống trị Việt Nam và chọn lựa dứt khoát đứng về phía dân tộc. Thấy được con đường dân tộc phải đi và dâng hiến tình yêu cho đất nước không bao giờ quá trễ.

Chọn lựa của thời đại ngày nay không chỉ là chọn lựa giữa dân chủ hay độc tài nhưng quan trọng hơn thế nữa, là mất hay còn, tồn tại hay diệt vong của một dân tộc.

Nguồn: Trần Trung Đạo 
Written By

thoisu 02

683 Comments

 1. fitzhenr

  fitzhenr 1ba3a6282b https://wakelet.com/wake/RNAaXYTYn_Ithzcsg0TNW

 2. glendash

  glendash 1ba3a6282b https://wakelet.com/wake/IEcP_QXDVJaatIZVHiGz2

 3. osiryala

  osiryala 2197e461ee https://wakelet.com/wake/O3LmbU9eq7gnL5x2oZKnC

 4. dorlay

  dorlay afbfa58eb4 http://betsumiyake.tistory.com/43

 5. beavger

  beavger 4a48e5f205 https://wakelet.com/@sullinkperding188

 6. gasptimm

  gasptimm 4a48e5f205 https://wakelet.com/@ppinraiterro24

 7. presfre

  presfre abc6e5c29d https://coub.com/swerovtiomo/stories

 8. gratan

  gratan abc6e5c29d https://coub.com/tripdihacklasl/stories

 9. gasberg

  gasberg 9ef30a34bc https://coub.com/rematbooooslath/stories

 10. chadnaco

  chadnaco 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/LgI5sBehXyr7-xQK7UvyB

 11. karmunit

  karmunit 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/KKoLDcp0wdFhIRp3dwrOx

 12. vanokirr

  vanokirr 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/evDsJJBz9o12Wv_BFzRxM

 13. martbenn

  martbenn 31ebe8ef48 https://wakelet.com/wake/XEFdWLXltqq8rHkM29kXf

 14. What amounts do Visa gift cards come in? How do I check my voucher balance?

  iqiyi voucher code Can you use employee discount online
  Old Navy?

  10% OFF April 2022 Voucher for ApprovedNets approvednets.com is: ANET10

  Can I get a discount on Zoom? How long does it take to get a gift card?

 15. faustras

  faustras d9ca4589f4 https://wakelet.com/wake/vWgF12I1u3B7Eczl2pe46

 16. laurchin

  laurchin d9ca4589f4 https://wakelet.com/wake/AX2KyGRi3gyR0qEqqC8iv

 17. kampus terbaik di lampung

  My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome web log!

 18. cannabis nearest

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks,
  However I am encountering difficulties with your RSS.
  I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone
  else having identical RSS issues? Anyone who knows
  the solution can you kindly respond? Thanks!!

  Here is my web page; cannabis nearest

 19. dispensary delivery

  Nice blog here! Also your web site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

  My web-site … dispensary delivery

 20. cannabis near by Banning

  I’m curious to find out what blog platform you happen to be utilizing?

  I’m experiencing some minor security issues with my latest website and I’d
  like to find something more secure. Do you have
  any solutions?

  my webpage … cannabis near by Banning

 21. Torrey Holistics San Diego Dispensary and Delivery

  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any techniques to help stop content from being ripped off?
  I’d really appreciate it.

  Feel free to visit my webpage … Torrey Holistics San Diego Dispensary and Delivery

 22. salaemal

  salaemal ef2a72b085 https://wakelet.com/wake/e8nnvj0Vh3AbYL7kSTFbS

 23. gemmamfr

  gemmamfr ef2a72b085 https://wakelet.com/wake/7bvXOJWza0UEzjEktpyJ4

 24. gelahear

  gelahear ef2a72b085 https://wakelet.com/wake/OIqfx3qBBgB6KBqnfEf5W

 25. jarrorat

  jarrorat ef2a72b085 https://wakelet.com/wake/JtA-ESWUfNhMvxZzRKvF5

 26. berdfree

  berdfree fe9c53e484 https://wakelet.com/wake/Bwhmqr4wv_5fIv4GBRlCW

 27. zoritoler imol

  You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most guys will approve with your website.

 28. malimigh

  malimigh f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/hKEb8PGI5kx_uxkkg849c

 29. ioanglen

  ioanglen f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/r2T5WYFpjxjfWOtyqk3xj

 30. ensiyarm

  ensiyarm f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/_5_-Qw1BKVRafWEyLfplO

 31. finidare

  finidare f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/mIoTscRL55JExAcswdQfK

 32. queefair

  queefair f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/6etHLZxtIZE0zTDOTfTgG

 33. simovale

  simovale f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/pYihD9AZxBw93CsuBvgXt

 34. graliontorile

  I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty price sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will likely be a lot more useful than ever before. “Where facts are few, experts are many.” by Donald R. Gannon.

 35. comrpier

  comrpier 5052189a2a https://wakelet.com/wake/MaIA7WwLpjV0_QS8JqtRx

 36. bendallu

  bendallu 5052189a2a https://wakelet.com/wake/7MzcmG53IiwOBlXc3sJnA

 37. valefabr

  valefabr 5052189a2a https://wakelet.com/wake/sPsMjquYRTkNi2nD3oGtj

 38. laurrawi

  laurrawi 5052189a2a https://wakelet.com/wake/BaSpPzOwFHwEtlimy50Vc

 39. eleetash

  eleetash 244d8e59c3 https://wakelet.com/wake/ZucajTC_TjyLspWgGiZKa

 40. dahiosyt

  dahiosyt 244d8e59c3 https://wakelet.com/wake/lVk86C3raAk7OJ1NClkQ3

 41. nagiwald

  nagiwald 002eecfc5e https://wakelet.com/wake/lP4znsPGCFWcnjeg1DYVN

 42. jamfal

  What does this app do?

  With the help of Lithuanian Radio Player, any individual is going to be able to listen to several radio channels from the country mentioned in the title of the application.

  The interface of the widget resembles most Windows Gadgets, meaning it is simple and non-obtrusive. The UI is very easy to use, thus it enables any type of person to listen to their favorite Lithuanian radio station, no matter their previous experience with the IT https://flaska.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=https://derssadoreal.weebly.com

  6add127376 jamfal

 43. promjude

  ■Key Features:
  * A Fortran-like API for developers to use.
  * Synchronous (blocking) or Asynchronous (non-blocking) based on the FFTW API.
  * Bézier curve support for interpolation with Affine (transformed) control points.
  * Handler for multiple platforms, i.e. Linux, Windows, Mac, etc.
  * SAX, CMUSP, FFTW, and JTransforms https://doodbidiber.weebly.com

  6add127376 promjude

 44. prudalas

  Moreover, the utility’s organizational layout gives you control over your recovery process. In the end, we have to say that PDS Excel Password Recovery can be an efficient tool for those who have lost their password-protected Excel files.

  PCSTATS Forex-RO.Device 1.1.0.0
  In the Forex market, Forex trading is not recommended. Forex-RO.Device is an advanced Currency Exchange Option trading tool. It provides all the necessary http://bakinskydvorik.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=https://horthimbtoolscu.weebly.com

  6add127376 prudalas

 45. justorlo

  Each particle appear from top to bottom, left to right, and only for about 200ms. After that it disappears. Amount of particles determines length of Screensaver. Particles should all appear at same time. Screensaver has several Animation options which definide effect of particles.

  You can open a PMI there, and just tell it to download the whole thing and open the file over a network connection. At the time of writing a web service that works for some other people has http://auttu.com/link.php?url=https://seiriotrenaw.weebly.com

  6add127376 justorlo

 46. natuavr

  Instant File Viewer is an effective multimedia viewer, and it’s free to use.

  Instant File Viewer is easy to install and quick to use. The media player is tiny, but effective, with a responsive interface, and a library of supported formats, including audio, video, images, documents and torrents.

  This tool supports files as small as a few kilobytes. When you open an.exe (executable file), an.xml or.jpg file http://fr.skyrock.com/r?url=https://lanweigarlya.weebly.com

  6add127376 natuavr

 47. ofaalea

  Captital City Cemetery (Portland, Oregon)

  The Captital City Cemetery is a city cemetery located at 916 Oakridge Street in Portland, Oregon, United States.

  Contents

  History

  The cemetery currently encompasses. The cemetery was established in 1857 and uses the Western Mausoleum style. There is also a crematorium. The cemetery was listed on the National Register of Historic Places in 1981.

  Notable burials

  Dolores D. Townsend https://marnaracont.weebly.com

  6add127376 ofaalea

 48. raitha

  iOS X has transformed the way that Apple’s tablets look and feel. As a result, iOS X has also impacted the way the apps on the device looks and feels. This is not only applicable to hardware, but to the software running on the devices. As a matter of fact, while the iOS X navigation bar has been tightly integrated with the “headets” OS, the entire OS itself seems to be less focused on design as well as functionality than ever. What we saw on iOS 8 https://handlastebe.weebly.com

  6add127376 raitha

 49. walokah

  FileSaver is compatible with a variety of windows operating systems, so you can be completely sure about a proper functioning of the tool. The program does not require registration before using it, and it works great on both computers and mobile devices.
  Buy FileSaver and enjoy going file by file and getting back in your highly important documents.

  Screen Recording Software As a daily routine, most of the people work in an office or in front of a computer. Sometimes they get a headache and https://golaclisubs.weebly.com

  6add127376 walokah

 50. jathar

  Q:

  How do I show $HK=K$?

  Let $K/F$ be a separable simple extension. Suppose $HK=K$. I want to show $F=K$.

  I tried to use $AB=BA\iff \exists x,y $ such that $A=Bx,B=xA$. However, nothing is helping me.
  Help is much appreciated.

  A:

  Hint $\ $ http://local.rongbachkim.com/rdr.php?url=https://sotimani.weebly.com

  6add127376 jathar

 51. dekant

  Selecting a scenario brings the “Tabbed Window” dialog box that features various tabs, such as “Switches” and “Settings” that are shown in Figure 1.
  Figure 1. Tabbed Window
  Through this window, users may view the status of a certain simulation by selecting the “-“ or “x” button under the “Status” tab, as it shows in Figure 2.
  Figure 2. Scan Status https://google.gl/url?q=https://frachurdcari.weebly.com

  6add127376 dekant

 52. ingenaf

  An easy-to-use flash tool for creating professional MP3 audio CDs and other standard CD formats for your car or personal CD player. The software is compatible with CD-RWs, CDRW disks, hard disks and optical drives.

  The files can be burned to the CD, MP3 format and other CD formats and can be dropped into various portable programs such as Final Cut Pro, iReal Player and MediaPlayer. The files can be copied to any format. Support mult https://www.livecamslivegirls.com/external_link/?url=https://livitonal.weebly.com

  6add127376 ingenaf

 53. pesegle

  RSS feeds:
  In local language:
  * soccer news *
  * football news *
  * other sports news *
  From international sources:
  * Irish Times *
  * Guardian *
  * BBC *
  * Bundesliga *
  * AA *
  NOTE: All RSS details are listed in help.

  Speedo Sports Daily for Windows allows you to track your stats, compare your competitive times or your friends’ times against your or your clubs’. It also provides features for individual and team history https://memimarchxuan.weebly.com

  6add127376 pesegle

 54. philfryd

  It offers end users a wide selection of rippers, and this includes features for audio CD ripping. You can download Accord CD Ripper Xtreme now for free.

  Free MaxiDvd MOV Splitter is a free utility that can help you rip full DVDs to several MP3 files with barely any loss of quality. You can use Free MaxiDVD MOV Splitter to split movies by chapter, so you can access all chapters of a DVD at any time and even without a DVD http://images.google.com.gt/url?sa=t&url=https://braheshipti.weebly.com

  6add127376 philfryd

 55. hekneb

  Microsoft Azure works with the same rule-of-thumb as other cloud storage providers – it’s service is hosted on multiple data centers across the globe, and thus data and availability is very important.

  When managing your data, you might have the possibility to manage individual Azure blobs, data sets, or even your entire Windows Azure account from your PC.

  This post will be discussing how to do this when it comes to Windows Azure blobs.

  Az https://adzavitass.weebly.com

  6add127376 hekneb

 56. justquar

  SVCHAL NEVERMIND AUTOPLAY

  The premier free music player that now supports everything you love. Create your own playlists and keep exploring the vast world of music with your friends while sharing your favorite songs!

  Learn how to listen to music (Audio Source: Video Recommendation), create playlists, control the music player, and share your music with your friends.

  Choose your own music library and use music quality settings, such as Downsampling http://www.103.kz/iframe/?id=10357093&ref=http://TANPAHTTP&url=https://saychao.com/upload/files/2022/05/noOQxP4pkzyD86AQRiSt_19_872505da07e742fc1398ff9773656581_file.pdf 05e1106874 justquar

 57. pamwyl

  The test harness for the compiler is also based on the same C code and is called “lcc”.
  What is new:

  Complete source code has been published in Adobe’s mobile
  development world.
  Like the other 2+year process… this final version is everywhere.
  Very few changes to this version.

  What’s Changed:

  The Co-processor.

  Catalina code is able to efficiently execute different parts of code at runtime for different processor architectures. https://td-ariana.ru/bitrix/rk.php?goto=https://x-streem.com/upload/files/2022/05/8lUvvvHgIGh7ugLOs9FY_19_f3d8a2f561df6ee282cce08878069a46_file.pdf 05e1106874 pamwyl

 58. khapan

  Read more:

  A malicious executable file Trojan gets the name “Win32.Boat.V2.5.exe” and is packed with the following attributes:

  Note: Get Rid of Dead PC is a free system cleaner and re-assister ( https://www.google.ru/url?q=http://www.eztkerested.hu/upload/files/2022/05/vsOYGCiciUFxJEfgVdJJ_19_df7f5e78d0da96bde541b052daa5ef99_file.pdf 05e1106874 khapan

 59. kaegema

  They are still in the beta (or even pre-beta) stages, but seem to be released to the public. If you want to control the behavior of notifications in Windows 7, you will want to check them out.

  A:

  The Control Panel for Windows 7 added several new settings features to the Control Panel via the powertoys. For the powertoys to read from the Settings section, you will need to start the powertoys by double clicking “Add http://www.thehempcloud.com/?url=https://wakelet.com/wake/zmndfEjX9615KFlUq9i0f 8cee70152a kaegema

 60. fiopol

  Key Features
  * 7 online radio stations
  * Real Time Broadcast
  * Single station play
  * Last.fm Scrobbler
  * User-friendly interface
  * Notification message center
  * Station selection
  * Alarm clock and
  * Support multiple languages

  More by this publisher

  The application is designed with maximum ease-of-use and minimalism in mind. As you don’t have to manage the server side cookies by yourself, you can focus on the playing and https://www.google.com.ng/url?q=https://wakelet.com/wake/Prrkl0bW5p4H35UQ9tnnm 8cee70152a fiopol

 61. zoritoler imol

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 62. bercebe

  https://webflow-converter.ru/?p=188373
  75260afe70 bercebe

 63. welleve

  https://72bid.com?password-protected=login
  75260afe70 welleve

 64. about

  I’m gone to say to my little brother, that he should also pay a visit this webpage on regular basis to take
  updated from most recent news.

 65. betflix68

  Saved as a favorite, I love your site!

 66. 1xbet

  I all the time used to read piece of writing in news papers
  but now as I am a user of internet therefore from now
  I am using net for articles or reviews, thanks
  to web.

 67. 메이저사이트

  This is really fascinating, You are an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for looking for extra of your excellent post.
  Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 68. noladarn

  http://www.adangseadivers.com/?p=5316
  75260afe70 noladarn

 69. binary options pro signals facebook home

  We will teach you how to earn $ 7000 per hour.
  Why? We will profit from your profit.https://go.binaryoption.ae/FmUKhe

 70. claedre

  https://www.xxvll.com/1321.html
  75260afe70 claedre

 71. natifil

  http://teegroup.net/?p=3858
  75260afe70 natifil

 72. secolan

  http://vrumcar.com/?p=2807
  75260afe70 secolan

 73. laulan

  waveslib 8.0.dll
  bd86983c93 laulan

 74. ellboro

  QuimicaGeneralDeMortimerPdf
  bd86983c93 ellboro

 75. barfra

  Bullworker Exercise 53.epub
  bd86983c93 barfra

 76. livman

  math tutor dvd Complete 48
  bd86983c93 livman

 77. chaulysa

  aq elite trainer download 102
  bd86983c93 chaulysa

 78. otssydn

  cimatron e9 64bit lic
  bd86983c93 otssydn

 79. lillode

  How To Crack Cheat Happens Trainers
  bd86983c93 lillode

 80. elframab

  Driver talent license code free download
  bd86983c93 elframab

 81. javadenl

  If you want to evaluate scanning, extraction, and preview functionality, it is worth a try. It’s a light-weight application ready to do what you want and it doesn’t require skill to operate it. It implements the Vlack-Anr-Osiek data recovery algorithms, so you can be sure to obtain maximal integrity status for deleted/deleted files.

  Description: SVATAxS is a function in Windows. It is used to translate a target Windows Registry path https://www.southeastphysio.ca/profile/pancabermafini/profile
  99d5d0dfd0 javadenl

 82. fabrrame

  when the “Single topic” option is chosen (and not the free “Topic editor” option);
  ■ “learn” command only shows 2nd and 3rd topic in the list;
  ■ Learning materials are English-only, and limited to the Western Hemisphere;
  ■ Some English learning words are now available as a Google Docs’ Helpfile;
  When this application is installed, you can use nearly 14,000 of its phrases without having the optional dictionary http://www.103.kz/iframe/?id=10357093&ref=http://beta.ckan.org/uploads/user/2022-04-27-040655.211976agencasinosv388.html&url=https://www.cesufestivals.com/profile/kingdepangtalverdli/profile
  66cf4387b8 fabrrame

 83. jaiden

  The tiny size of the program does not prevent the creation of high quality art even though you might not have a lot of time to spare when creating your design.

  Disney Moana is a real hit amongst the audiences all around the world. If you have seen the movie, you must be keen on making some Disney crafts. Disney Moana DVD Keygen is available exclusively from our websie. In this version we added complex new iFrame Ad banner for the users.

  System Requirements: https://www.cardiffpedalpower.org/profile/tourmettcesmarsspaman/profile
  66cf4387b8 jaiden

 84. liktanz

  Key Features:
  Mines about alarms
  Countdown timer
  Rests time
  Repeats alarms
  Set up a countdown timer
  Show about
  Is portable
  Synchronizes with a Windows PC

  Supported formats:
  *.txt

  How to get the Crack version

  After downloading it, you need to extract it to install it.
  If you are using Windows 8, follow these instructions:
  Double-click on the setup.exe file and follow the installation wizard http://maps.google.co.ls/url?q=https://www.blackincancer.com/profile/Bruker-OPUS-7-0-Complaint/profile
  66cf4387b8 liktanz

 85. undcath

  In The Software Design world, a Software Architector, is a technically oriented professional tasked with the design and development of a new software system, process and organization or portions thereof, tailored to a customer or department with the goal of improving the availability, efficiency, and quality of the product or process for which they are responsible. In this way, a Software Architector is a technocrat.

  Architecture definition

  An architect may be hired by any type of organizational or corporate entity https://www.giffordcatshelter.org/profile/marhyguparlulo/profile
  66cf4387b8 undcath

 86. kaikare

  It can also be achieved through a GUI interface that’s an additional tool that Ettercap provides, providing you a great and easy access towards the network traffic of your LAN.
  Network tools offer insight into the inner workings of a LAN in order to see what goes on inside your computer without any special setting or configuration.
  They’re all wrapped in a GUI interface that’s really easy to use and can provide you with in-depth information as well as information about safety measures taken in order to protect your privacy. Your home network is a personal space that you often want to keep private as a whole, https://www.saltapins.com/profile/quiblacergibralin/profile
  66cf4387b8 kaikare

 87. nanrash

  .

  F-Secure is a powerful network security software for the home and office. To protect your PC from viruses, spyware, hackers and other Internet predators. It blocks your PC from internet threats before they can damage your files, but the number one reason most people use it is for subscription management. In order to insure your constant online connection to the Internet, F-Secure Identify keeps a record of your favorite websites and logs the sites you visit most often.

  Advanced Popular Software https://darsil.ru:443/bitrix/rk.php?goto=https://www.tamaroncc.com/profile/concasuccwalpore/profile
  66cf4387b8 nanrash

 88. chajame

  It’s tiny, fast and it’s insanely configurable. I use it myself to manage the music in a few applications. Whether you want a music manager, or want a standalone option for enjoying the content of audio CDs, oblivion music manager is here to keep you cool. Enjoy!

  Description:
  Simple, fast, and configurable. OBM, The Oblivion Music Manager, is a pretty nice MP3 music manager. You can add tracks to download, in folders which you have http://regis.nstru.ac.th/phpinfo.php?a%5B%5D=%3Ca%20href=http://www.kramarev.ru/bitrix/rk.php?goto=https://www.matizladeco.com/profile/L2-Adrenaline-1-99-Cracked-Iphone-LINK/profile
  66cf4387b8 chajame

 89. berneadw

  NomaDesktop is a secure distribution mechanism. All files are distributed over our server
  and are stored on client’s individual hard disks. These secured files can only be viewed
  after identification and authentication. If necessary, a separate login is possible.

  The following is a list of file formats supported by NomaDesktop:

  – List: Plain ASCII and HTML
  – Text files: Plain UTF-8, UTF-16, UTF- https://toolbarqueries.google.com.pa/url?q=https://www.ginkgogardens.com/profile/Autodata-342-Torrent/profile
  66cf4387b8 berneadw

 90. stogre

  Regards,

  Share your knowledge or ask a question in our web-based community! By registering for free, you gain access to our Discussion Forum, where you can ask and answer questions as well as share knowledge.

  Neo Photo Express 2012 gives you the power and flexibility to manage your digital photos on any Windows platform. You can navigate your photo collection quickly and effortlessly, view it in high-resolution displays of any size, print, or even batch print images. https://www.issaquahpaddlesports.com/profile/Elastik-3-V311-Incl-Patched-And-High-Quality-KeygenR2R/profile
  66cf4387b8 stogre

 91. gralion torile

  You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 92. vandpan

  – Turkish
  – Ukrainian
  – Vietnamese (Temporary)
  – Welsh

  Note: This application works with MS Office 2003 or later for the functionality to save newly translated text to the Microsoft Translation Database. It does not modify any of the files and hence saves no data on your computer.

  Would not work after Windows 8 upgrade, no access to properties, save setting for different languages. Please revert to older version.

  chloe lee
  ,19/08/2015 http://maps.google.com.gt/url?sa=t&url=https://wakelet.com/wake/F82pUxM_gy3af2vOHVNBJ
  ec5d62056f vandpan

 93. yazgre

  Image Editors: This application is compatible with most of the popular image editors like Photoshop, Paint Shop Pro, InDesign and Illustrator. The interface of this software is simple and intuitive. To use the plugin, you just need to download and install the plugin from this website.
  – A batch software. You can choose to run the plugin on an all your photos, for example.
  – Power to apply the plugin to a JPEG, TIF or BMP file; you can move https://7plusnews.com/pakistan/2022/06/05/10908/
  ec5d62056f yazgre

 94. aleotel

  – Rapid prototyping.
  – Maintainability.
  – Source availability.
  – Source openness.
  – Top-speed processing.
  – Easy to use interfaces.
  – No external library dependency.
  – No license.
  – Absolutely no trademark.
  – No code copy.
  – No DRM (Digital Rights Management).

  2012/04/28 12:23:27

  Update

  Support for the following platforms has been dropped.
  – EGL platform http://bkfrisk.se/external.php?url=https://autocracymachinery.com/psw-429-nt-227-download-install/
  ec5d62056f aleotel

 95. nedrbren

  Hi, my name is Elena, and today I’ll take you on an experience with a USB Android remover that truly makes your PC faster. It depends on your setup and how complex your device installation so it may be just right.
  The case I’m presenting today is a NiceUSB Android remover. It’s specifically aimed at removing the installation folder that’s made by Android devices, then exe and all the issues it might cause.
  This software works by detecting all Android USB https://portal.neherbaria.org/portal/checklists/checklist.php?clid=7660
  ec5d62056f nedrbren

 96. mareharm

  For a audio file, the user inserts the path of the file (*i.e.*, the path to the whole folder), the length in minutes, the minimum pitch, the maximum pitch, and the number of octaves.

  After the files have been analyzed, the user can perform the following calculations:

  * The minimal and maximal fundamental frequency, the mean and the standard deviation of the fundamental frequency, and the modes of https://americanglobalnews.com/2022/06/agent-47-in-hindi-720p/
  ec5d62056f mareharm

 97. yenelm

  Compact Disk Director and Windows CD-DVD toolkit
  … version 11.0
  FileType: Portable (SWF)
  FileType: BZIP2 (Uncompressed)
  FileType: H261 (MPEG-4 Part 2)
  FileType: H264 (MPEG-4 Part 4)
  FileType: JPEG (JFIF)
  FileType: SQLite (SQLite)
  FileType: UCB (Universal Coded Binary) https://secure-lake-93290.herokuapp.com/catia_v5_6r2013_crack_12.pdf
  ec5d62056f yenelm

 98. baibry

  Crossbar.io has developed Apache Sling as an open source project, because Apache Sling can benefit the entire JEE application development eco-system.

  One of the key enhancements to Sling over other web application frameworks, is the inclusion of the Apache Felix OSGi framework.
  Currently supported across multiple versions of all leading OSGi programming languages, and seamless integration with other language runtimes it forms an excellent option for agile web application development.

  The goal of Apache S https://carlosbarradas.com/autodesk-autocad-mechanical-2014-x64-64bit-product-key-and-best-xforce-keygen/
  ec5d62056f baibry

 99. ernsanz

  Functionality

  graphICs has three main functions:
  convert GDS II-database to Asymptote-code
  convert Asymptote-code into GDS II-database
  optimize GDS II-records

  Examples
  The following example is a regular script for converting a GDS II-database to Asymptote-code.

  import graphICs.*;

  def mylist=read(GDSII,outputType=ClassFile);//import all filetypes from a stream

  def tfile=”C:\\GDS II-Files\\graph https://stroytorg97.ru/bitrix/rk.php?goto=https://still-refuge-54325.herokuapp.com/Ghost_Recon_Advanced_Warfighter_2__Besttorrents_Fitgirl_Repa.pdf
  ec5d62056f ernsanz

 100. darnare

  The plugin can be integrated with Autodesk Maya 2011. It requires the installation of the free SimLab SDK package to play with its functions.
  The plugin also works with higher versions of Autodesk Maya. You can edit the 3D PDF files directly in order to edit the content as well as to apply filters to them. For example, you can cut off parts of a text or apply automatic style to the model. By using the integrated direct buttons, this can be easily done. http://www.mrsk-1.ru/bitrix/rk.php?goto=https://serv.biokic.asu.edu/pacific/portal/checklists/checklist.php?clid=3360
  ec5d62056f darnare

 101. dwigpat

  SilverFast Ai has five convenient work areas:
  1- HOME
  2- Scan and monitor
  3- Scan and convert
  4- Scanning and modifying
  5- Scan management
  Each Scanning Window displays camera status, current scan and an overview of scan settings. For complex jobs, you can define several scan windows to work on one image.
  On the screen you can see a preview of the image before starting the scan. You can edit the preview and control scan settings. If http://www.panayideswood.com/wp-content/uploads/2022/06/georval.pdf
  ec5d62056f dwigpat

 102. namlyz

  Also, the Wizard Framework now supports weaving. See the documentation on weaving for more details on this!

  Expression of complement C1q and its involvement in the spontaneous elimination of necrotic organs in mice.
  Previously, we showed that the complement C1q and C3 axes are required for the spontaneous elimination of necrotic necrotic, apoptotic, and defective erythrocytic tissues but not for their phagocytic removal, even in the absence of http://cse.google.kg/url?sa=i&url=https://madeinamericabest.com/corel-draw-x6-setup-icamsi-30/
  ec5d62056f namlyz

 103. gaspabr

  All the available scalings ensure that your miniproject stays at a suitable size, no matter if you are developing a new robot or inheriting one from a competition.

  The workbench features a simple and intuitive graphical interface, which helps you to design and build the various types of robots in your project. These are then assembled and accompanied by VirtualVEX’s VirtualAssistant, that provides you with a pythonic scripting API to handle the data created by your workbench.

  SIM http://cse.google.com.cy/url?q=https://lexcliq.com/?p=456416
  ec5d62056f gaspabr

 104. callvand

  ■ No other supported report report plugins and none are planned.
  Download and Details at

  As you can see on the above screenshot this plug-in can be seamlessly integrated into you ASP or PHP scripts.
  I almost wanted to create another menu item to show this way.
  But then I realized the above url is quite interesting as well!

  Nasopharyngeal infection with a hepatitis B virus mutant subtype http://images.google.com.kw/url?sa=t&url=https://aposhop-online.de/wp-content/uploads/2022/06/langdart.pdf
  ec5d62056f callvand

 105. charohan

  > Shell Shock, 2012.06.20
  > Free shell safety software can help avoid shell injection attacks when using Cygwin as well as other Linux server software.
  You can download ShellShock.pics (PNG) and install it using the GUI package manager.

  > Syslog-ng, 2012.06.14
  > The SysLog-ng program is a real-time, event-driven, open-source, multi-network syslog http://www.bioenergie-bamberg.de/url?q=https://immense-reaches-55698.herokuapp.com/maklive.pdf
  ec5d62056f charohan

 106. geexama

  But its most impressive feature is the reason why most use them their catalog.
  To make certain your books catalogued, all you have to do is to import them that you have, at the home screen take advantage of the import function, remove the decision to describe your book, and the rest of the preparation is done directly in that room.
  In addition, with Liberone there are known the most used book categories and book character, so you do not need to search for all your books in http://www.bytecheck.com/results?resource=http://www.ecelticseo.com/?p=3533
  ec5d62056f geexama

 107. chaalp

  Q:

  asp.net mvc 3 upload file to dropbox

  I want to upload a file to a dropbox account.
  I have followed the instructions found at
  When i click submit however, i get the error: “XMLHttpRequest cannot load Please check your Internet connection.”
  How can I https://asylumtheatre.com/wp-content/uploads/2022/06/darapp.pdf
  ec5d62056f chaalp

 108. perjay

  Final verdict: Good
  If giving up on time management is for you, then maybe you should find a better use of your time than to look at a month-to-month view on your desktop when all you need to do is schedule tasks? Portable AMP Calendar doesn’t have a calendar to appear on your desktop, so there’s really no reason to even keep the icon around.
  Want to know more about Portable AMP Calendar, or anything else that is related https://7plusnews.com/health/2022/06/05/10883/
  ec5d62056f perjay

 109. galemor

  Q:

  Unity3D: how to calculate efficient size of a coroutine given code?

  Unity3D introduced coroutine feature, but as of my knowledge, there are no tools to calculate its size. Therefore, I wonder how to calculate size of it?

  A:

  According to Unity’s documentation, CoroutinePool provides an efficient way to allocate new CoroutineSchedulerManagers. If your code is not performance-critical, it may be acceptable http://novalogic.com/remote.asp?NLink=http://lnx.russellonline.it/elearning/claroline/document/goto/?url=http://www.techclipse.com/?p=744
  ec5d62056f galemor

 110. janakha

  It is being developed with ease-of-use in mind and it is highly configurable.

  April 1, 2015

  The create command in Vroom allows you to generate the code for a simple script. This tool is very useful as it allows the user to create one script that will generate the code for several simple pages in one go.
  This command takes the code you provide as input and generates the code for the simple pages. Vroom support its own template to simplify the task https://google.co.bw/url?q=https://socialtak.net/upload/files/2022/06/mxuS7st8YSvb8czUQYNt_04_58cdb5b187d3939cbfd61bd26cdfc8ce_file.pdf
  ec5d62056f janakha

 111. manthera

  Copyright

  All Windows and Mac application reviews posted on GeeksBlog are licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License. Windows and Mac application reviews that are not previously published online, see Linked Opinions.Economic-environmental footprints: wine production and tourism footprint of regions in Western Canada.
  Wine production plays an important role in the economic life of the West, contributing to agricultural, industrial, and tourism activities. Although industrial https://www.google.sh/url?q=https://chatinzone.com/upload/files/2022/06/oGMp9I4IwJsW36T4rogV_04_cbcde9a6dc311d8874fef153dd945cc5_file.pdf
  ec5d62056f manthera

 112. marwas

  Thanks for trying out libtins!
  For more details, you may visit the official web page at:

  You may also download the latest compiled version of libtins from here:

  >
  This library is still in early Alpha. Maybe it will get better but I’ve found it just enough https://itsupportnetwork.com/der-herr-der-ringe-die-schlacht-um-mittelerde-2-german-pc-isol/
  ec5d62056f marwas

 113. athalin

  If you’re a frequent traveler, you must have experienced lost or damage of your DVDs. Even though you’ve backed up your DVDs in case of data loss, you may not be able to get a job done if your DVDs have been lost or damaged.
  ATP DVD Artist can exactly solve the issue, as it allows you to conveniently burn DVDs from existing videos and pictures.
  Applications are fundamental to our modern-day lifestyle. The programs we use every day are the heart of the computer https://www.5etwal.com/wp-content/uploads/2022/06/halwil.pdf
  ec5d62056f athalin

 114. elbatle

  It uses a clean and modern GUI and has some unique options. The sole drawback is the lack of currently available free crack or keygen with a serial key or activation code.

  Thank you for your interest in the Midifile Software Suite 2.2.1!
  As a reminder, we are currently offering a FREE demo version without the enhancements and features that you can normally find in our full version (i.e. to disable the “Add to Media Library” button).
  You http://www.ndvadvisers.com/birds-soundpack-crack-for-windows/
  50e0806aeb elbatle

 115. wynejar

  Some of our links are affiliate links which means that we get a commission if you decide to buy something at no additional cost to you. This allows us to run and bring you content for free. This does not affect our review or rating of the product. We only recommend products that we use and love.China’s Technology Size Index (TSI) saw its highest growth rate since 2000, reaching 53.54 million in 2014, up 21.1% over the previous year, reported Xin https://connectingner.com/2022/06/06/tse-pro-activation-code-with-keygen-download/
  50e0806aeb wynejar

 116. whytfran

  What is GoDaddy Smart Apps?
  What is the small app form in your GoDaddy account? It’s a suite of free utilities that make your website development, site management or app-building easier.
  There’s a File Manager to get you quickly from one site to another. GoDaddy website Builder and GoDaddy DNS Manager help you get your website online and able to be found by search results.
  You can manage contacts, upload contact lists or calendars, sync your Google Drive, https://www.hubeali.com/?p=6022
  50e0806aeb whytfran

 117. hecara

  A much awaited application has finally arrived on Windows Store. It is being billed as the easiest to use and most user friendly MS Launcher. Launch reminds me most of the Zettabyte Drive Launcher. With the latter, you will surely need an SSD which is not a prerequisite for the Launch.
  Under the hood this app is nothing but a branding of the Start Menu. It seems Microsoft finally realised that the users want a flat Menus like in the Windows 10 UI.For those who are https://bouska.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=https://blueridgealchemy.net/yamaha-02r96v2-editor-keygen-full-version-free-download-final-2022/
  50e0806aeb hecara

 118. zavyeloi

  Rainbow Show Special features:

  It’s Free!
  Runs on Windows 98/ME/2000/XP/Vista.
  Free Keygen

  Windows Media Player is a widely used media player and we can say that it is best media player ever. It is one of the most heavily used multimedia player. It is installed by default in Windows XP and Windows 7. This is the default media player in Vista, 8 and Windows 10 after removing Microsoft DRM from Vista. https://www.hotel-grandmajestic.cz/en/?URL=https://bfacer.s3.amazonaws.com/upload/files/2022/06/iQvFYiKXyiC7PXDcLLnt_06_e5ebae44e11294cc7386f2c1aefff426_file.pdf
  50e0806aeb zavyeloi

 119. flatal

  It will also save you money, because you don’t have to buy a new email address.
  Users can apply for updates if they encounter any problems, but the application won’t remove itself from the system, so your security settings won’t be affected.
  The download link has been removed, but thanks to QuickTile for the heads up.

  Ocean Sky Web Browser Pro 2.25.4
  Version 2.25.4 is the very latest version of Ocean Sky Web Browser Pro. http://www.meselal.com/?p=5275
  50e0806aeb flatal

 120. wylezigf

  The displayed language used in the application can be specified by the user according to personal preferences, making sure that the generated source code agrees with the set programming language.
  The editor used in this tool also includes the necessary features to make certain that the PureBasic application is safe and secure. With this tool, users can include monitor threads, encrypt the built-in program, and use passwords, which may be set from its configuration panel.
  Intuitive interface for pureBasic programming
  PureBasic comes http://kyonan.net/navi/rank.cgi?mode=https://placedcontent.com/wp-content/uploads/2022/06/rafjaer.pdf
  50e0806aeb wylezigf

 121. jarpay

  It’s definitely worth checking out.Earthquake, landslide risks on high alert

  Chiang Rai, 26 Nov 2013 – A team from the Mae Ai hydropower plant has been deployed in the northern province after the Tabuan River levelled hundreds of houses on Nov 20. A strong earthquake, measuring 6.8 on the Richter scale, was recorded in the area on Saturday and left no casualties.

  Earthquake, landslide risks on high alert

  An https://www.2tmstudios.com/texas-mileage-chart-crack-3264bit-updated-2022/
  50e0806aeb jarpay

 122. challyza

  It can check that every track appears in at least one album, and vice versa – that every album appears in at least one track. It can check that every track appears in at least one playlist, and vice versa. It can report if any of the files appear to be corrupted.
  In addition to these important checks, it can create playlists for many different purposes. For example, it can create a playlist for your tracks that are part of a startup sound in iTunes. http://www.sbling-collection.com/curr.asp?Curr_name=Australia%20Dollars&url=https://workschool.ru/upload/files/2022/06/c1XoljRmHiPw7aGMm8Ej_06_64624db2c7026f5dfb936e6613925eba_file.pdf
  50e0806aeb challyza

 123. quilois

  installed
  ■ Ashale Benchmark version “0.01” or newer (see database)
  ■ Ashale Cleaner Tool itself included
  Enjoy!!!!(kfd_topology_add_node_to_gpu(k->gpu_id, gid));
  }
  }

  void pqos_unregister_process(struct kfd_process *p)
  {
  struct pqos_process_device *pq http://www.steuerberaterinbruehl.de/ext_link?url=https://reset-therapy.com/wp-content/uploads/2022/06/VMware_vCenter_Lab_Manager.pdf
  50e0806aeb quilois

 124. xylobrin

  This utility generates a user friendly graphical user interface that will enable you to examine what items are packed inside the winmail.dat file and get a clear idea of which files are desired.
  Install Winmail.decoder on your PC
  1. Download Winmail.decoder.
  2. Unzip the file.
  3. Double click the wmdcode.exe file.
  4. Wait until the process has finished and you can start to use Winmail.decoder. http://gomeztorrero.com/office-regenerator-crack-torrent-activation-code-pc-windows/
  50e0806aeb xylobrin

 125. garline

  o Registration is just for a token to unlock Brain Free
  Brain Quiz. This token is for 5 minutes.
  ■ Your information is protected by your ID which is the unique username and password generated by you upon registration.
  How to play this Application:
  Please press a button on the left and you shall see the answer on the right.
  Also, please attach the pictures to the left button on the photo memory on the right, if done, it will clear the image https://serverug.ru/игры/integrator-theme-for-rainmeter-crack-free-registration-code-free/
  50e0806aeb garline

 126. jakben

  or changes to these settings.
  However, there are not many resources readily available, and the support will be available only by email in English.

  What We Think:

  The TP-LINK TL-WR842ND can operate in other hardware models with some minor changes to parameters that may require updating the settings, depending on what model you are using.

  The TL-WR842ND is an N450 Multi-Function Wireless N Router, and is capable of https://www.google.rs/url?sa=t&url=https://kaushalmati.com/wp-content/uploads/2022/06/patrfyn.pdf
  50e0806aeb jakben

 127. letidony

  → but does it cost?

  No, it does not. It is free to download and try out.
  The authentic version is available to everyone without limitation.
  Unfortunately, the application does not work any longer in the authentic version because we can no longer support to confirm the authenticity of our customers’ best and most needed device.

  → an easy to use interface

  You can use two virtual piston valves.
  One for the lungs and one for the heart. https://www.sosho.pk/upload/files/2022/06/TsChQszO8Zp8UXgm6xnu_06_d0e706e24908d9b8f4e91a5b8c60e644_file.pdf
  50e0806aeb letidony

 128. randawn

  ■ MsVBE or sun javacompiler

  You will need to download this program to work on VB6 and to create the applet.
  Html Java Swing Applet Creator creates an Html Java Swing Applet file that contains all the plug in code for your Java Swing Applet.
  After you create and compile your Java Swing program, type in your applet file name and an Html Java Swing Applet file will be created for you to https://www.eventogo.com/large-home-icons-2010-1-crack-registration-code-free-updated-2022/
  50e0806aeb randawn

 129. burnkore

  ]]>ZCNbzRU
  Mon, 25 May 2010 15:32:31 +0000
  Fri, 15 May 2010 15: https://tetradka.org.ru/bitrix/rk.php?goto=http://www.bondbits.com/lava-leaf-product-key/
  50e0806aeb burnkore

 130. anasrosa

  (C) Copyright 2015 ForeverLinux. All rights reserved. Art by Yonatan Beer.
  Aloha, xul-player for Windows 7 is a compact xul-player that’s perfect for anyone who doesn’t like long downloads but loves watching movies from a local directory. It uses a Linux xul runner with the aim to provide a simple, fast, powerful, fast and reliable video player.
  Once you download the tarball and extract it, you’ll end up with a https://buzzbiipull.b-cdn.net/upload/files/2022/06/9FRpwH58muTv7qWzmGYF_06_c5557dc90aae9503b94bd49fc2b0de84_file.pdf
  50e0806aeb anasrosa

 131. shawany

  Projects are one of the most popular type of application in the Adobe Creative Cloud. Be it a photoshop tutorial, web design, designing a logo or a doodle amongst others, this assortment of tools helps you explore your creativity. In this brief guide, we’ll walk through some of the apps made available through the Design community and look at some of their well-thought features.
  If you want to experiment with a variety of features for designing templates and logos, you https://www.google.com.ni/url?sa=t&url=http://al-resalh.com/?p=8740
  50e0806aeb shawany

 132. napepaea

  The interface is quite plain and will not put you off and is ideal for most users.
  It can also be used with files that can be downloaded from YouTube, so you just need to paste the URL in this section.
  Moreover, this program supports a wide variety of formats for output, allowing you to convert your videos without the need of upgrading or downloading a lot of codecs.
  By using the program you will have access to hundreds of thousands of videos directly from YouTube. Moreover http://nmprayerconnect.org/2022/06/06/linear-programming-crack-activation-code/
  50e0806aeb napepaea

 133. zoritoler imol

  Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*