Văn hóa, Văn Học, Việt Nam

Ca dao, tục ngữ và lịch sử Việt – Phương Nghi

695 Comments

14/6/2019

https://luocsutocviet.files.wordpress.com/2019/06/tranh_phong_canh_lang_que_viet_nam-85.jpg?w=656&h=300&crop=1

Ca dao, tục ngữ là tiếng nói của dân gian Việt, trải qua nhiều thời đại, từ thời xưa và đến cả thời nay. Ca dao, tục ngữ phản ảnh tâm tư, tình cảm của người dân trong sinh hoạt hằng ngày, không chỉ ở nơi đồng nội mà còn ở thành thị, kinh đô. Tuy là ngôn ngữ dân gian, nhưng ca dao, tục ngữ không phải là tiếng nói bình thường mà là ngôn ngữ có vần điệu, ngắn gọn và vì ngắn gọn, có vần điệu nên dễ phổ biến rộng rãi trong quần chúng.

Từ trước, người ta thường có quan niệm rằng ca dao, tục ngữ là văn chương bình dân, phát xuất từ nông thôn, thật sự ca dao tục ngữ là tiếng nói của nhiều tầng lớp dân chúng, và có lẽ phần lớn tác giả là những kẻ sĩ, cư ngụ ở khắp nơi, từ thành thị đến nông thôn.

Ca dao, tục ngữ là loại văn chương truyền khẩu, biểu hiện nhiều mặt sinh hoạt của quần chúng Việt Nam, nhất là về mặt tình cảm, nên trong ca dao rất phong phú khúc hát trữ tình. Ngoài ra, đặc biệt ca dao, tục ngữ còn biểu lộ những nhận định của dân chúng đối với những hành vi tốt, xấu của con người trong xã hội khi giao tiếp với nhau, hay bình luận, phê phán giới lãnh đạo trong chính quyền hiện tại, hoặc trong quá khứ, tức là những nhân vật lịch sử và các biến cố liên quan đến vận mệnh dân tộc và đất nước.

Trường hợp này, ca dao, tục ngữ có thể xem là một hình thức ngôn luận của quần chúng ở thời đại xưa, khi xã hội chưa phát triển, chưa có điều kiện phổ biến dư luận của người dân như là báo chí hoặc các hình thức thông tin trong thời đại mới, mặc dù từ trước đã có thư tịch nhưng chỉ là để chuyển tải văn chương, sử liệu, mô phạm (thánh mô hiền phạm) v…v… Bài viết này chỉ đề cập đến phần ca dao, tục ngữ có liên hệ với các vấn đề lịch sử Việt Nam.

Nho giáo từ Trung Quốc truyền sang đất Việt, qua giới nho sĩ, từ trước thường có quan niệm trọng nam khinh nữ (nhất nam viết hữu, thập nữ viết vô). Nhưng đối với người dân Việt thì không có quan niệm kỳ thị đó, nhất là đối với hạng anh thư nữ kiệt.

Muốn coi lên núi mà coi
Coi bà quản tượng cỡi voi bành vàng

Rõ ràng câu ca dao này đã ca ngợi công đức chống ngoại xâm của Triệu Nữ Vương (tức là Triệu Thị Trinh – mà sử Tàu miệt thị gọi là Triệu …u : Bà vú Triệu). Sau cuộc nổi dậy chống Tô Ðịnh của Hai Bà Trưng bị thất bại, Bà Triệu noi gương anh dũng đó đã phất cờ khởi nghĩa chống quân Ðông Ngô. Khi Bà đánh giặc, mặc áo giáp vàng cỡi voi xông vào quân địch như vào chỗ không người, xưng danh hiệu là Nhụy Kiều tướng quân. Sau một thời gian dài bị lệ thuộc Trung Hoa, Việt Nam giành được độc lập và Ngô Quyền thiết lập một vương triều tự chủ, sau hơn 10 thế kỷ chịu nhục của người dân dưới ách đô hộ. Nhưng cuối đời nhà Ngô, vì thế lực suy yếu, nên đã có 12 sứ quân nổi dậy, đánh lẫn nhau, làm cho dân tình khổ sở. Các sứ quân đó, trong hơn 20 năm, vẫn xưng hùng xưng bá, không ai chịu phục ai. Kết cuộc, họ phải khuất phục dưới tay Vạn Thắng Vương Ðinh Bộ Lĩnh, tức Ðinh Tiên Hoàng sáng lập ra vương triều nhà Ðinh. Phán xét sự tranh giành quyền lực của các sứ quân và cuộc chiến thắng của Ðinh Bộ Lĩnh, dân gian đã tóm gọn trong câu ca dao:

Ở đời muôn sự của chung
Hơn nhau một tiếng anh hùng mà thôi

Thật vậy, ở đời muôn sự của chung, nhưng của chung đó không phải là ai cũng có thể chiếm hữu dễ dàng. Phải có tài năng hay mưu lược quyền biến.

Ngôi vua cuối cùng của nhà Lý thuộc về Lý Chiêu Hoàng, tức là Chiêu Thánh công chúa, con vua Lý Huệ Tôn, mới lên 7 tuổi. Quyền hành lúc đó ở trong tay Trần Thủ Ðộ. Và Thủ Ðộ đã làm chủ hôn cho cháu là Trần Cảnh lấy Chiêu Hoàng, để chuyển vương quyền qua nhà Trần. Quần chúng có lòng lưu luyến nhà Lý đã tỏ lòng công phẫn và mỉa mai trong câu ca truyền khẩu:

Trống chùa ai đánh thì thùng
Của chung ai khéo vẫy vùng thành riêng

Dưới đời vua Trần Anh Tông, vì lý do chính trị, đã gả em gái là Huyền Trân công chúa cho vua Chiêm là Chế Mân để đổi lấy 2 châu Ô, Lý (tức Ðịa Lý và Bố Chính), sau đổi tên là Thuận Châu và Hóa Châu. Người Việt vẫn có tinh thần kỳ thị chủng tộc, cho người Chiêm là giống man di, lên tiếng phản đối việc làm này của triều đình nhà Trần

Tiếc thay cây quế giữa rừng
Ðể cho thằng Mán thằng Mường nó leo

Quần chúng còn tiếc thương cho thân phận một vị công chúa, lá ngọc cành vàng, phải lấy chồng man rợ ở phương xa, qua ca khúc Nam Bình, vẫn lưu truyền ở cố đô Huế: “Nước non ngàn dặm ra đi”.

Về sau, Chế Mân chết, vua Trần sai Trần Khắc Chung sang Chiêm tìm cách đưa Huyền Trân về nước để khỏi bị hỏa thiêu theo chồng (theo tục lệ Chiêm). Dư luận quần chúng có vẻ khắc nghiệt khi nghi ngờ về tình cảm của Trần Khắc Chung đối với công chúa Huyền Trân trên chặng đường thủy dài ngày đưa công chúa về nước. Người ta xót xa thân phận Huyền Trân, một lần nữa, qua tay Trần Khắc Chung.

Tiếc thay hột gạo trắng ngần
Ðem vò nước đục lại vần lửa rơm

Nhưng đó chỉ là chuyện đồn đại trong dân gian, không có bằng chứng gì xác thực.

Khi Lê Lợi dấy binh chống Minh, khởi đầu ở vùng Thanh Hóa, sau chiếm lĩnh Nghệ An để mở rộng khu vực chiến đấu, nhân dân đã phấn khởi ca ngợi vùng đất tự do ấy và cổ võ cuộc di dân vào vùng này:

Ðường vô xứ Nghệ quanh quanh
Non xanh nước biếc như tranh họa đồ
Ai vô xứ Nghệ thì vô

Các biến cố lịch sử ảnh hưởng rất lớn đến đời sống dân chúng, nhất là loạn lạc. Chiến tranh gây cảnh điêu tàn, chết chóc, nhà tan cửa nát. Nhân dân chỉ biết kêu trời, bày tỏ nỗi oán thán:

Cái cò lặn lội bờ sông
Gánh gạo đưa chồng tiếng khóc nỉ non
Em về nuôi cái cùng con
Ðể anh đi trẩy nước non Cao Bằng

Ấy là thảm cảnh của người dân phải thi hành nghĩa vụ tòng quân dưới thời Nam Bắc Triều, xảy ra cuộc chiến tranh Trịnh – Mạc. Cao Bằng là căn cứ địa trọng yếu của nhà Mạc. Người lính trong câu ca dao trên thuộc hàng ngũ quân Trịnh, được lệnh lên đường đánh quân Mạc, vỗ về vợ con trong buổi chia ly. Từ khi Trịnh Tùng diệt được nhà Mạc, dù với danh nghĩa phù Lê, nhưng tập trung mọi quyền hành vào tay mình rồi xưng Chúa, vua Lê chỉ còn giữ hư vị.

Trong lúc họ Trịnh xưng chúa ở miền Bắc, thì Nguyễn Hoàng được Trịnh Kiểm cho vào trấn thủ Thuận Hóa từ trước, gây dần thế lực, đến lúc vững mạnh cũng xưng chúa ở miền Nam. Rồi đôi bên gây nên cuộc Nam Bắc phân tranh, kéo dài đến non nửa thế kỷ. Họ đánh nhau liên miên, xây thành đắp lũy kiên cố, hiểm trở để phòng chống nhau, nên có câu tục ngữ:

Hiểm nhất lũy Thầy
Thứ nhì đồng lầy Võ Xá

Lũy Thầy tức là lũy Trường Dục, do Ðào Duy Từ chỉ huy xây cất. Nhờ lũy này, quân Nguyễn mới chống cự được lâu dài với quân Trịnh, phải lặn lội đường xa, vất vả nên ở thế bất lợi trong việc tiến quân đánh Nguyễn. Cuộc nội chiến Nam Bắc giữa hai nhà Trịnh – Nguyễn kéo dài, nhưng hai phe cũng liên tục kế truyền nghiệp Chúa. Và cũng vì chiến tranh quá lâu dài nên sau cuộc ngưng chiến, với sông Gianh làm giới hạn hai miền Nam Bắc, họ Trịnh tổ chức một xã hội gần như thanh bình ở Bắc. Các vua chúa cũng như quần thần có mức sống xa xỉ, trụy lạc. Theo tập “Vũ Trung Tùy Bút” của Phạm Ðình Hổ, đời chúa Trịnh thứ 12 là Trịnh Sâm thường tổ chức nhiều cuộc vui chơi ở ly cung trên Tây Hồ, sai người xây cất luôn mãi. Mỗi lần vui chơi thì lại có binh lính hầu quanh hồ, các nội thần thì giả làm đàn bà và dân thì bày bán hàng hóa như ở chợ để vua quan mua sắm.

Cũng dưới triều Trịnh Sâm, phế bỏ con cả là Trịnh Khải, lập con thứ là Trịnh Cán làm thế tử (con của sủng phi Ðặng Thị Huệ, thường gọi là Bà Chúa Chè), giao cho Huy Quận Công Hoàng Ðình Bảo làm phụ chính. Khi Trịnh Sâm mất, đảng Trịnh Khải mưu với quân tam phủ nổi loạn, giết Quận Huy và được tam quân (thường gọi là loạn kiêu binh – hạng lính được ưu đãi, tuyển mộ ở Thanh Nghệ = Thanh cậy thế, Nghệ cậy thần) lập lên làm Chúa, tức là Ðoan Nam Vương. Khi Trịnh Sâm còn sống, ham vui thú ăn chơi, nên mọi quyền hành ở tay Quận Huy. Ông này tự do ra vào cung cấm và có mối liên hệ bất chính với Tuyên phi Ðặng Thị Huê Việc này không tránh khỏi búa rìu của dư luận quần chúng:

Ba quân có mắt như mờ
Ðể cho Huy Quận vào sờ chính cung

Khi viết tập “Vũ Trung Tùy Bút”, về việc chúa Trịnh ham mê hưởng lạc, bày cảnh vui chơi làm khổ dân với nhiều sai dịch, Phạm Ðình Hổ đã cho là có sự bất tường. Cho nên hết đời Trịnh Sâm, các con ông là Trịnh Khải và Trịnh Cán vì tranh quyền đã gây rối loạn ở kinh thành. Trịnh Cán (con Tuyên phi Ðặng Thị Huệ) mới được lập lên, với sự hỗ trợ của Quận Huy, chưa được hai tháng, thì bị anh là Trịnh Khải trừ diệt. Và các chúa Trịnh từ đó về sau cũng vì lý do nữ họa mà mất nghiệp:

Sự này chỉ tại Bà Chè
Cho Chúa mất nước cho Nghè làng xiêu

Về chuyện hai anh em họ Trịnh tương tàn, dân gian đã cố lời bàn tán:

Ðục cùn thì giữ lấy tông
Ðục long cán gãy còn mong nỗi gì

“Tông” ám chỉ tước hiệu của Trịnh Cán (Tông Ðô Vương). “Ðục long cán gãy” là nghiệp chúa của Trịnh Cán không tồn tại bao lâu.

Lịch sử Việt Nam từ thế kỷ thứ 17 đến đầu thế kỷ thứ 19, suốt 200 năm là một chuỗi biến cố đẫm máu. Hết cuộc chiến tranh Trịnh Nguyễn, đến cuộc tương tranh Nguyễn – Tây Sơn. Từ lúc anh em Tây Sơn khởi nghĩa, chủ yếu là vua Quang Trung, lập nên một triều đại huy hoàng với nhiều võ công oanh liệt, nhưng khá ngắn ngủi:

Ðầu cha lấy làm đuôi con
Mười bốn năm tròn hết số thì thôi

Tương truyền đây là một câu sấm ứng vào việc triều Tây Sơn mất nghiệp sau 14 năm. Ðầu chữ Quang (- Quang Trung) lấy làm đuôi chữ Cảnh ( – Cảnh Thịnh).

Một câu ca dao khác, cũng cùng ý nghĩa:

Cha nhỏ đầu con nhỏ chân
Ðến năm Nhâm Tuất (1802) thì thân chẳng còn

Chữ “tiểu” ở trên đầu chữ Quang, ở chân chữ Cảnh. Trong xã hội Việt Nam ngày trước, có hạng sĩ phu, ở lẫn trong dân chúng, thường nhận định về các hoạt động của giới cầm quyền đương thời và đề xuất những câu sấm để tuyên truyền cho một phe phái nào đó. Câu sấm được truyền trong dân gian bằng cách dạy cho trẻ con hát khi nô đùa ở các nơi công cộng. Chẳng hạn câu sấm sau đây, dưới hình thức ca dao, được truyền là của các cựu thần nhà Mạc tổ chức chống Trịnh làm ra để liên lạc với các đồng chí tìm đến cơ sở ở mạn Bắc:

Ai lên Phố Cát Ðại Ðồng
Hỏi thăm cô Tú có chồng hay chưa?
Có chồng năm ngoái năm xưa
Năm nay chồng bỏ như chưa có chồng

Dù chiến tranh xảy ra giữa hai miền Nam Bắc hết sức khốc liệt, nhưng hai họ Trịnh Nguyễn vẫn thực hiện những công cuộc phúc lợi ở vùng họ cai trị.

Ở Nam, các chúa Nguyễn nhiều đời trấn thủ, mưu cầu an cư lạc nghiệp cho dân chúng. Dưới đời chúa Hiển Tông Nguyễn Phúc Chu, đường đi qua vùng Hồ Xá – Quảng Trị (tức truông nhà Hồ) thường có bọn cướp ẩn núp, cướp bóc kẻ qua đường. Năm 1722, Chúa sai ông Nguyễn Khoa Ðăng, làm Nội Tán, đi đánh dẹp bọn cướp đó. Người dân ca tụng việc ấy, qua câu ca dao quen thuộc:

Nhớ em anh cũng muốn vô
Sợ truông nhà Hồ sợ phá Tam Giang
Phá Tam Giang ngày rày đã cạn
Truông nhà Hồ, Nội Tán cấm nghiêm

Phá Tam Giang ở huyện Quảng Ðiền, tỉnh Thừa Thiên, nơi có 3 sông lớn của Huế (sông Ô Lâu, sông Bồ,sông Hương) chảy về rồi đổ ra cửa biển Thuận An. Phá này nhiều sóng lớn, thuyền bè qua lại khó khăn, về sau cạn đi.

Sau một thời gian dài, suốt 25 năm, đấu tranh gian khổ, Chúa Nguyễn Ánh đã có thế vững mạnh, tiến quân ra Trung để chiến thắng Tây Sơn. Nhân dân miền Nam vốn có cảm tình với nhà Nguyễn đã truyền câu hát:

Lạy trời cho chóng gió nồm
Ðể cho Chúa Nguyễn giong buồm thẳng ra

Khi Chúa Nguyễn còn ở trong Nam, tổ chức cuộc Nam tiến vào đất Gia Ðịnh, khẩn hoang lập ấp. Dân chúng đồng lòng cổ võ:

Nhà Bè nước chảy rẽ hai
Ai về Gia Ðịnh Ðồng Nai thì về

Vua Gia Long thống nhất sơn hà, lập nên triều Nguyễn, truyền được 13 đời vua. Kế tục sự nghiệp mở nước của Thế Tổ Gia Long, vua Minh Mạng đã có công dẹp các vụ nổi loạn ở Bắc và Nam, cũng như chống cự ngoại xâm (Xiêm), chiếm Chân Lạp, bảo hộ Ai Lao.

Về nội trị, vua chấn chỉnh luật pháp, chế độ, làm thành một nước có kỷ cương, văn hiến. Trong việc bảo vệ phong tục, vua đã chạm đến tinh thần bảo thủ của người dân miền Bắc, tức là cấm đàn bà mặc váy:

Tháng sáu có chiếu vua ra
Cấm quần không đáy người ta hãi hùng
Không đi thì chợ không đông
Ði thì phải lột quần chồng sao đang?

Dưới triều vua Tự Ðức, nhiều biến cố trọng đại đã xảy ra. Từ những vụ nổi loạn ở miền Bắc, chủ trương phù Lê, như giặc Châu Chấu (có Cao Bá Quát làm quốc sư), Cai Tổng Vàng ở Bắc Ninh, giặc Khách ở Cao Bằng. Ở triều đình, có người anh vua Tự Ðức là Hồng Bảo, âm mưu đoạt ngôi nhưng thất bại. Năm 1886, nhân dịp vua Tự Ðức cho xây Khiêm Lăng ở Vạn Niên (Huế), ba anh em họ Ðoàn (Ðoàn Trưng, Ðoàn Trực, Ðoàn Ái) khai thác nỗi oán hận của người dân phải đi làm phu gian lao vất vả, nổi dậy chống triều đình. Họ khích động dân bằng câu ca dao:

Vạn niên là Vạn niên nào
Thành xây xương lính, hào đào máu dân.

Trong cuộc khởi nghĩa nầy, họ Ðoàn tôn Ðinh Ðạo (con của Hồng Bảo – cải họ Ðinh, sau khi Hồng Bảo bị tội, tự thắt cổ chết) làm minh chụ Vụ này cũng không thành công. Ngoài các vụ nổi loạn, triều vua Tự Ðức còn phải đối phó với cuộc xâm lăng của người Pháp.

Tự Ðức là ông vua có tinh thần bảo thủ, từ khước đề nghị canh tân của các sĩ phu, nhất là Nguyễn Trường Tộ, nên vận nước có chiều suy vong. Vua Tự Ðức chỉ là một nho sĩ thuần túy, có tiếng hay chữ nhất triều Nguyễn, ưa thích thi văn, ngâm vịnh. Dưới triều vua, có ông Lê Ngô Cát là một danh sĩ, đã soạn một bộ sử bằng văn vần là “Ðại Nam Quốc Sử Diễn Ca”. Soạn xong, ông dâng lên vua Tự Ðức ngự lãm. Vua xem rồi ban thưởng cho ông Cát:

Vua khen thằng Cát nó tài
Ban một cái khố với hai đồng tiền

Việc ban thưởng này, có lẽ do chuyện bàn tán giữa các đồng liêu với ông Cát ở triều đình, nhưng lại lọt ra ngoài, nên dân gian đã có lời phẩm bình mỉa mai trên, cho rằng vua Tự Ðức không quí trọng văn tài của người khác.

Sau khi vua Tự Ðức mất, quyền hành ở triều đình Huế thuộc về hai ông Tôn Thất Thuyết và Nguyễn Văn Tường. Hai ông này trong bốn tháng đã phế và lập 3 vua: Dục Ðức, Hiệp Hòa và Kiến Phúc. Cho nên thời đó, trong dân gian có câu, giữa lúc có sự tranh chấp giữa Pháp và Việt:

Nhất giang lưỡng quốc nan phân THUYẾT
Tứ nguyệt tam vương triệu bất TƯỜNG

Nghĩa là: Một sông hai nước (Việt – Pháp) không thể thương thuyết, bốn tháng ba vua điềm chẳng lành. (cuối 2 câu có tên hai ông Thuyết và Tường).

Thời gian triều đình Huế khởi xướng công cuộc chống Pháp với các đại thần và các tướng lãnh, dù có tâm huyết nhưng thiếu kinh nghiệm lãnh đạo chiến tranh, nên dân chúng đã có lời bình phẩm có phần khắc nghiệt:

Nước Nam có bốn anh hùng
Tường gian Viêm dối Khiêm khùng Thuyết ngu

Tường là Nguyễn Văn Tường, trước sát cánh với Tôn Thất Thuyết chống Pháp, sau ra hàng. Viêm là Hoàng Kế Viêm, trước cũng chống Pháp, sau được vua Ðồng Khánh phục chức và sai đi dụ hàng vua Hàm Nghị Khiêm là Ông Ích Khiêm, một vị quan thời Tôn Thất Thuyết và Nguyễn Văn Tường chuyên quyền, vì tính khẳng khái, không luồn cúi cấp trên, làm phật ý hai ông Tường, Thuyết nên bị giam vào ngục. Dân gian nói ông Khiêm “khùng vì có tính khí khác thường, ngang bướng, không chịu khuất phục cường quyền. Và “Thuyết ngu”, ngụ ý cho rằng ông Thuyết là một kẻ “hữu dũng vô mưu”. Dù sao, dư luận quần chúng cũng chê hai kẻ gian dối và khen hai người trung can, nghĩa khí.

Thời Pháp xâm lược nước ta, người dân không khỏi buồn lòng nhìn thế sự rối reng:

Ðêm đêm chớp bể mưa nguồn
Hỏi người quân tử có buồn chăng ai?

Nhất là cảnh quốc phá gia vong với một triều đại suy tàn:

Một nhà sinh đặng ba vua
Vua còn (Ðồng Khánh) vua mất (Kiến Phúc) vua thua chạy dài (Hàm Nghi)

Tuy thua chạy dài, nhưng vua Hàm Nghi với sự phù trợ của Tôn Thất Thuyết và các trung thần, nghĩa sĩ đã phát hịch kêu gọi nhân dân hưởng ứng chống Pháp, khởi xướng phong trào Cần Vương ở khắp nơị Tình trạng trong nước Việt lúc bấy giờ đã phân hóa làm hai:

Gẫm xem thế sự thêm rầu
Ở giữa Ðồng Khánh, hai đầu Hàm Nghi

Ở giữa, tức là kinh đô Huế, hai đầu là Nghệ Tĩnh và Nam Ngãi, nơi phát triển phong trào Cần Vương.

Tinh thần ái quốc của người Việt vẫn liên tục sôi nổị Dù công cuộc chống Pháp của vua Hàm Nghi bị thất bại, nhưng đến đời vua Thành Thái, âm mưu chống Pháp vẫn âm thầm trong trí vị vua đã từng giả điên giả cuồng để tránh mắt dò xét của người Pháp.Dân gian phát hiện một hành động của vị vua yêu nước này, mà người ta tưởng lầm là hành vi bất chính, khi vua vốn mang tiếng điên khùng:

Kim Long có gái mỹ miều
Trẫm thương trẫm nhớ trẫm liều trẫm đi

Tương truyền vua Thành Thái có tổ chức một đội nữ binh ở ngoại thành, một địa điểm bí mật ở vùng Kim Long và giao cho một vị tướng phụ trách huấn luyện để chờ dịp khởi nghĩa. Nhiều đêm vua xuất cung vi hành để đến xem xét kết quả của việc huấn luyện đó.

Vua Duy Tân lên làm vua lúc mới 8 tuổi, nhưng lớn lên có chí khí và có lòng yêu nước mãnh liệt. Cũng như vua Thành Thái, vua Duy Tân có ý chống Pháp. Vua thường ra ngoài cung điện để xem xét dân tình và tìm cách liên lạc với các nhân sĩ. Ði dạo chơi trên bãi biển, tay vấy cát, người hầu lấy nước cho vua rửa. Vua nói: “Tay nhớp (bẩn) lấy nước rửa, thế nước nhớp lấy gì mà rửa?”.

Phong trào Văn Thân bí mật liên lạc với vua để tìm phương cứu quốc. Năm 1915, đảng Việt Nam Quang Phục cử Trần Cao Vân và Thái Phiên hợp tác với vua mưu đồ khởi sư Họ hẹn gặp nhau trên bờ sông Ngự Hà, giả làm người đi câu để tránh tai mắt địch. Rồi mưu đồ phục quốc của vua Duy Tân cũng bị thất bại và vua phải đi đàỵ Người dân Huế thương tiếc vua cùng các nghĩa sĩ Trần Cao Vân và Thái Phiên đã hiến thân vì nước:

Chiều chiều ông Ngự ra câu
Cái ve cái chén cái bầu sau lưng

Và trên dòng Hương Giang, nhiều năm sau, trên các chuyến đò dọc, người ta còn nghe mấy câu hò trầm thống, bi đát, đầy tâm sự của kẻ mang hoài bão cứu nước không thành:

Trước bến Văn Lâu
Ai ngồi ai câu
Ai sầu ai thảm
Ai thương ai cảm
Ai nhớ ai mong
Thuyền ai thấp thoáng bên sông
Nghe câu mái đẩy chạnh lòng nước non.

°°°

Như trên đã nói, ca dao là phản ảnh một phần nào dư luận của quần chúng Việt Nam đối với các hiện tượng trong xã hội ở thời kỳ các phương tiện truyền thông bằng văn tự chưa phát triển.

Với người dân, các hành vi của giới cầm quyền, cũng như hành động của các nhân vật trong nước, đều phải chịu sự bình phẩm, phán xét của công luận. Những hành vi có đạo đức, thiện tâm được khen ngợi, ca tụng, trái lại xấu xa, đê tiện đều bị chê bai, nguyền rủa.

Trăm năm bia đá cũng mòn
Ngàn năm bia miệng vẫn còn trơ trơ

Ca dao, nhất là loại ca dao có liên quan đến lịch sử Việt Nam là tấm bia miệng để đời cho người ta ghi nhớ, là tấm gương cho nhiều thế hệ soi chung và bản thân những câu ca dao đó cũng là những phán xét của lịch sử.

http://www.mevietnam.org/VanHoa/pn-cadao.html

Written By

thoisu 02

695 Comments

 1. lannloui

  lannloui ba0249fdb3 https://wakelet.com/wake/SlMJDT3z52GYG5112e2Bt

 2. jacitrin

  jacitrin 7383628160 https://wakelet.com/wake/vCuwwBjqebF4GEUpUI3CN

 3. hedwjani

  hedwjani fe98829e30 https://wakelet.com/wake/6EKIQfPgl2pDFn0jfgrBI

 4. olweizaa

  olweizaa 1ba3a6282b https://wakelet.com/wake/4rOTtRrqMOytWai00mooX

 5. nelawart

  nelawart 1ba3a6282b https://wakelet.com/wake/nIv1undskSWMRfsSj07xM

 6. mankaff

  mankaff 4a48e5f205 https://wakelet.com/@baytrichrato756

 7. wylpern

  wylpern 4a48e5f205 https://wakelet.com/@surnetytca25

 8. markgay

  markgay 4a48e5f205 https://wakelet.com/@porlakasum775

 9. yagolaur

  yagolaur 4a48e5f205 https://wakelet.com/@surplitocu125

 10. ellhenr

  ellhenr 4a48e5f205 https://wakelet.com/@alrifpunkrigh865

 11. crymar

  crymar abc6e5c29d https://coub.com/olimunfor/stories

 12. valysawn

  valysawn abc6e5c29d https://coub.com/courtpojessproc/stories

 13. emmada

  emmada f0ae390ebd https://coub.com/tanbiobusme/stories

 14. fronmar

  fronmar 9ef30a34bc https://coub.com/gaibiferti/stories

 15. jasonta

  jasonta 9ef30a34bc https://coub.com/distairene/stories

 16. carldagw

  carldagw 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/CBl_NBfI4s10jBcgkmOjE

 17. upraberd

  upraberd 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/0GfjCtykZotiKrTUK8jsb

 18. wylylisa

  wylylisa 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/VmkX0IQhRa9oZICllMngv

 19. gioswyni

  gioswyni 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/dD8mKZagpbYlN6mmh0y_j

 20. shanamar

  shanamar 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/avb4d2-qazEgxoy6zjTio

 21. https://shemalepornvideo.xyz

  There is certainly a great deal to know about this issue.
  I really like all of the points you made.

 22. barkvgne

  barkvgne 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/Hhtiy0xrO87WD-oc_wtNN

 23. frydguar

  frydguar 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/wI_bUcm4YaZ4Wt8Us1wCg

 24. vinilynl

  vinilynl 7b17bfd26b https://wakelet.com/wake/ngzHsH3iauFTupxUQVYQM

 25. olwysank

  olwysank 31ebe8ef48 https://wakelet.com/wake/dCVhGPYwWNeM9qDmyHIjm

 26. mykexime

  mykexime 31ebe8ef48 https://wakelet.com/wake/gIG5wDtDguJjT4TE-HZhZ

 27. vartquaw

  vartquaw 31ebe8ef48 https://wakelet.com/wake/CL2WMytW8TXBmGYaMXfrs

 28. ignybrea

  ignybrea 31ebe8ef48 https://wakelet.com/wake/7OrNZ_XCJHeonbj_hU8ks

 29. Who can use my Tesco Privilege Card? Are there any discounts for YouTube TV?

  h&m discount coupon canada Does Michaels accept
  Hobby Lobby 40% off coupon?

  ApprovedNets http://approvednets.com 10% OFF DISCOUNT COUPON CODE:
  ANET10

  ozempic discount card under armour coupons

 30. A Little Agency Melissa Sets.zip - Advisor TIC

  […] Manuel Broseta Pont. Derecho Mercantil . Tagus [42m7jqy6vj21]. http://www.tagusbooks.com/leer?li=1&isbn=9788430961023manuel1273&#8230;. Most of the HTML5 and CSS3 capabilities are supported in the following browsers and versions: – Internet Explorer 9 and higher – Firefox 7 and higher 0 Chrome…. … size formatted: 0 bytes) Sending a group mes- || POST /group/. InternetExplorer Set obj = New SHDocVw.InternetExplorer obj. … ID ProviderName ProviderURL 1 live.com http://search.live.com/results.aspx?q={0} 2 Google…. https://www.tagusbooks.com/leer?isbn=9788423419371&li=1&idsource=3001. 1). No se conocen los precios. 2).Obtiene mejores condiciones de compraventa,…. https://www.youtube.com/watch?v=zUXleNImQ3Q&t=152s … Enlace: https://www.tagusbooks.com/leer?isbn=9788499926742&li=1&idsource=3001. S. Shock.. No information is available for this page.Learn why. Note that for interoperability, Internet Explorer 9 and Opera implement … queryCascade(elements[i], «backgroundPositionY») ]; sprites[elements[i].id][0]…. Then instantiate an InternetExplorer object and associate the InternetExplorer object handle to … Count == 0) throw new Exception(«Cannot find IE»); Console.. To make matters worse, gradients are not supported in Internet Explorer 9 and … background: -webkit-linear-gradient(left, rgba(153,0,0,.5), #FC0, rgba(153,0,0… 219d99c93a https://coub.com/stories/4385125-hack-au-registration-serial-full-version-x32-filehttps://coub.com/stories/4385126-rar-wilcom-2006-sp4-utorrent-free-patch-pc-latest-32bithttps://coub.com/stories/4368295-rangitaranga-1080-kickass-hd-film-avi-4k-torrenthttps://coub.com/stories/4368296-kmspico-16-6-16-rar-crack-windows-registration-full-version-file-64bithttps://coub.com/stories/4368297-silhouette-studio-business-iso-final-full-version-pc-download-crackedhttps://coub.com/stories/4368298-turbonest-2-download-64bit-pro-rar-full-windowshttps://coub.com/stories/4368299-kambi-kathakal-ladies-animals-ebook-full-edition-torrent-mobi-ziphttps://coub.com/stories/4368300-rar-buku-tan-malaka-dari-penjara-ke-penjara-rea-r-full-utorrent-ebook-mobihttps://coub.com/stories/4368301-mobi-iwesoft-best-image-converter-v3-3-0-rdigger-utorrent-full-edition-ebook-ziphttps://coub.com/stories/4368302-zip-streetsofrageremake50repack100unlocked-registration-cracked-download-pc-ultimate-64bit https://www.tagusbooks.com/leer? … http://repositorio.ucv.edu.pe/bitstream/handle/UCV/12644/Tello_SMDR.pdf? sequence=1&isAllowed=y. https…. … OR PICTURE OF THE BOPAGES twenty 26/04/2021 ulysees Charles Dickens minutes https://www.tagusbooks.com/leer?isbn=978 twenty 27/04/2021 ulysess…. … for example, we need to test our application on Internet Explorer 9 and 10. … I Shared Steps Manager New Y Open Items (0] Test Configuration Manager I J…. Optimize your reading experience with the best eBook reader across formats.. 13/8/2020 https://www.tagusbooks.com/leer? isbn=9788436268898&li=1&idsource=3001. PROMOCIN DE LA SALUD EN LA COMUNIDAD.. Tagus es una aplicacin gratuita desde la cual puedes leer tus libros en un entorno seguro y muy agradable. Con esta aplicacin la experiencia de lectura se…. 0 (API Level 21) Make sure you’ve installed API level 21 in Android SDK. … Replace(«<«, «. e book gratis (haz Click aqu) >>> https://www.tagusbooks.com/leer?isbn=9786070772849&li=1&#8230; 1 Share. Like. Comment. Share… https://thoisu-doisong.com/ca-dao-tuc-ngu-va-lich-su-viet-phuong-nghi/ […]

 31. calbgoro

  calbgoro d9ca4589f4 https://wakelet.com/wake/MUhcTRFFXU5C-vWh36Yx8

 32. heattame

  heattame ef2a72b085 https://wakelet.com/wake/mbp0Vctw0IQ1bWftZozNw

 33. zoritoler imol

  You have brought up a very excellent points, regards for the post.

 34. birtyevg

  birtyevg 00291a3f2f https://wakelet.com/wake/L7qp8ItlsbhLdWmx3DUID

 35. nilaormo

  nilaormo f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/MPRv28bOUxarnVTxPTWSi

 36. joscobad

  joscobad f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/PNryudVcW1SYpnQHQYo8G

 37. franrans

  franrans f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/SVqg0ndtOnwSY5fXsGgXc

 38. ikeabegg

  ikeabegg f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/AGGlUN3mM4KQRZBA4l3TV

 39. goldvall

  goldvall f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/3-MYx0pBsNPNaEjZ3MgQW

 40. laudalyc

  laudalyc f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/ocJlPkKJkFfNVTtr2TnIs

 41. laudalyc

  laudalyc f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/ocJlPkKJkFfNVTtr2TnIs

 42. waltegbe

  waltegbe f50e787ee1 https://wakelet.com/wake/ZrWkAzj95LB4f7-tkcEBG

 43. hailshie

  hailshie 5052189a2a https://public.flourish.studio/story/1429961/

 44. fulvrein

  fulvrein 5052189a2a https://wakelet.com/wake/XvJ_tB1tZ3Ivl29qwtt2e

 45. berdfiel

  berdfiel 5052189a2a https://wakelet.com/wake/je8ByLJzrpqwI5mAjvNp6

 46. graliontorile

  Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design. “The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.” by James Arthur Baldwin.

 47. harypeda

  harypeda 5052189a2a https://public.flourish.studio/story/1461457/

 48. marlolia

  marlolia 5052189a2a https://public.flourish.studio/story/1421024/

 49. felianta

  felianta 244d8e59c3 https://public.flourish.studio/story/1509362/

 50. reduthor

  reduthor 244d8e59c3 https://wakelet.com/wake/09J7SLKU0SYnQ5bUZI8hB

 51. vaneaspi

  vaneaspi 353a2c1c90 https://wakelet.com/wake/bTA3FfVVa0pqX058XeRvQ

 52. ingfaxy

  An intuitive desktop photo gallery
  With the help of this utility, you can quickly create photo galleries on your desktop or project files (just choose and start saving the photos). You can easily manage the galleries by rearranging their contents. You can even arrange galleries in layer stacks to manage them easily.
  Furthermore, you can add descriptions to each individual photo in an individual folder or all folders if you like. There are also different publication formats, including publishing a complete gallery (as shown in this demo https://toolbarqueries.google.je/url?sa=t&url=https://cherazacus.weebly.com

  6add127376 ingfaxy

 53. yardign

  It has several views,…

  NBFOpenDns is an Open DNS client for Windows with which you can query a root-server or an internal server about information such as the IP-adress of the DNS-server or the DNS-server itself. You can use this software as an Open DNS client or as an Open DNS Smart Filter. NBFOpenDns is basically an OpenDNS clone with a focus on security.

  Nevage Network Sniffer allows https://betodobdest.weebly.com

  6add127376 yardign

 54. greghamm

  Anyone can purchase PCs and software from all over the world, however the process can be time consuming and often returns a number of unwanted products. If you click to open a window it’s possible to double click on buttons that are mentioned on the window. Some of the functions you want to do that, here are some 100 ideas that users have thought.

  For example, for both previewing other folders on the same drive or for Windows 8 to natively find lost and unopened apps http://www.stpetersriverside.org/System/UserProfile.asp?id=59752&func=signup&referer=https://zarelitu.weebly.com

  6add127376 greghamm

 55. garelm

  Most programs do not represent your screen with your nice pixies, but
  they have, at best, a little square and some rulers. But here in
  Whitebox you can see your entire screen, in real-time, with a simple
  click of a button.Whitebox doesn’t just enhance your PC screen. It’s a
  tool to show you all aspects of your system-settings on your PC,
  enhance

  Most programs do not represent your screen with https://inliachalsubs.weebly.com

  6add127376 garelm

 56. volncala

  You may need to look up some advanced concepts of the theory behind it.

  Do you have any words of advice for people looking to start larping but haven’t yet done so yet?
  It will take a lot of research beforehand and you’ll most likely have to dip your toe in the water the first time. It is the same as with anything else. If you’re not familiar with something, you are most likely to be in danger and compromise your safety and your fun. https://neuralwhoala.weebly.com

  6add127376 volncala

 57. okawrit

  As long as you engage in the treatment several times a week, it will enable you to see improvements within a couple of weeks.
  It will bring essential RSI benefits to you whether you have no health concerns or if you already suffer from any chronic illness.
  Advantages of Fitster:
  Restore health and reduce health issues with alarms
  Fitster can help you prevent the development of varicose veins, headaches and even muscle strength issues by reminding you to stretch for as long as https://maps.google.com.jm/url?sa=t&url=https://fecomandge.weebly.com

  6add127376 okawrit

 58. ambphi

  You also get a choice between the system and user installation, and the wizard can add an uninstall section so as to create customized uninstaller scripts. The application features an integrated help system and a jagged mode option that functions like an outline. NSIS Wizzz also allows you to find out whether similar scripts are already available, check the current directory structure for subdirectories, and quickly locate a previously running script.
  Edit and make NSIS ready before assembling your installer

  Install and uninstall script https://ereleran.weebly.com

  6add127376 ambphi

 59. garnwyne

  This is an incredibly easy-to-use yet highly advanced media player.
  You can burn CDs, rip your audio/video files using WMA Pro codec, edit audio files, create rich media files, play various audio/video formats (MP3, AAC, FLAC, MP4, OGG), and edit them, burn DVDs with it, play audio and videos on Windows Media Player, iPod, Sony PSP, iPhone, iPod Touch, Android, Nook, Mac, http://www.bebaime.com/redirect/?clientId=6&client=active&url=https://cerafreuci.weebly.com

  6add127376 garnwyne

 60. blawes

  WinRotator :: Access 2007 Control for Table
  The WinRotator Control for Access 2007 is a small control with 8 built-in animation effects and graphic layout.
  Features:
  Rotate between Pages and Rows
  Option to show navigation arrows
  Rows and/or Pages to rotate
  Display the Table’s Unit
  See your own custom graphic background
  Option to show/hide the Scroll Bar
  Seven built-in animation effects
  Direction: Left Right Up Down Center No https://cse.google.as/url?q=https://genrilocal.weebly.com

  6add127376 blawes

 61. blawes

  WinRotator :: Access 2007 Control for Table
  The WinRotator Control for Access 2007 is a small control with 8 built-in animation effects and graphic layout.
  Features:
  Rotate between Pages and Rows
  Option to show navigation arrows
  Rows and/or Pages to rotate
  Display the Table’s Unit
  See your own custom graphic background
  Option to show/hide the Scroll Bar
  Seven built-in animation effects
  Direction: Left Right Up Down Center No https://cse.google.as/url?q=https://genrilocal.weebly.com

  6add127376 blawes

 62. alfrpand

  Kudos for Windows 95, 98, NT, 2000, XP, Vista, Windows 7, Vista and Mac.
  Kudos for Skype 4.5 and Skype 5.
  How to Use Kudos for Skype:
  To make it work, you need to download and install Skype 4.5 or Skype 5.
  To use Kudos for Skype, open the Skype application and then open the Skype Chat settings.
  Select the drop-down menu from the Skype Chat settings and then https://ditersode.weebly.com

  6add127376 alfrpand

 63. bethres

  Unlike many other remote desktop program, Ulterius has what you need in a remote desktop management solution.
  You will be able to manage your PC through a web browser and use a client to control it at your desktop. Moreover, your connection will be private and the received data will be highly encrypted.
  Furthermore, you will be able to take screenshots, add audio and webcam support, have your remote computer take call and send messages.
  Improved firmware installation and remote file sharing
  Ulter https://www.spainexpat.com/spain?URL=https://erlartima.weebly.com

  6add127376 bethres

 64. keegsea

  We have seen that it is reliable but has some limitations and quirks.
  DataMate 4.4.3 Crack is a feature-rich all-round workhorse suited for a huge number of tasks. You can save sessions that you can then use wherever and whenever you like. So it’s great for testing and training. DataMate 4 Crack is a successful software for data analysis & management. It is standalone and super fast. It has really rich features. Now you can also https://cepmamohan.weebly.com

  6add127376 keegsea

 65. zymorana

  Qt Console Application Bot-chan
  ===============================

  Just like [botq]( Bot-chan was initially written without regard
  to the XMPP specification. However it was later rewritten to be more consistent and integrate
  better with the XMPP specification. While everything has changed, Bot-chan will still do most
  of what you want and is included here for convenience. https://freetalkusa.app/upload/files/2022/05/iQIFBTPHAOj8W2xBySte_19_eba0fe55e6a351ba1fdc1667d64717bf_file.pdf 05e1106874 zymorana

 66. ellefly

  Example 2:

  File – > New File

  Select the file name

  Change to double click to open

  Edit – > create marker to select the track you want to make.

  Edit – > cut.

  Click on the > icon to choose to duplicate the marker.

  Copy – > move a marker to the left of the starting point of the sound recording.

  When cut from the mid, a paste is inserted at the beginning of the https://obeenetworkdev.s3.amazonaws.com/upload/files/2022/05/eYTF7K3QkUo1Bpzkxaeg_19_7a46aef3e4cd7902b08d9a928604f958_file.pdf 05e1106874 ellefly

 67. edwyglen

  Smart and user-friendly email client that has a clean and functional interface. It allows you to perform common tasks such as scheduling, sending and replying to emails, but also has many more features, including contact management, cloud storage support, and advanced filtering.

  A simple to use and customizable application that sends and receives mail. It is integrated with and can access various sources, such as email, calendar, contacts, address book, social media, and feeds.

  A neat https://mugvn.s3.amazonaws.com/upload/files/2022/05/pMovpSxlu7AzkxXjlcuJ_19_3100d90e7c31c95f241ce203ed089f0f_file.pdf 05e1106874 edwyglen

 68. harfre

  The script allows administrators to easily configure DefaultPrinters and DefaultPrintersPerUser to speed up the deployment and get to the point where you don’t need to make 6-10 clicks to set the printer to work with the new user profiles.

  1. Working in a domain environment?
  This script will work, but there are limitations. When the user visits the printer server, the system will not know if they are a new user that is the first time that they visited the server, http://www.henning-brink.de/url?q=https://wakelet.com/wake/56lkF8UQz3AtjYURAn1nR 8cee70152a harfre

 69. katlis

  Windows 7 Freezes Every Few Minutes – no matter what I do

  Windows 7 is based on the stable and proven networking tool, TCP/IP and therefor needs to support the standard network protocols. The most used network protocols are as follows.
  NIC Status

  Could relate to

  Description

  Status

  Server Adapter

  Connected

  IPv4

  Contained

  Protocol

  No IP address

  0x8024100B https://wakelet.com/wake/_wWzJwuTuYMjJ494rlwoU 8cee70152a katlis

 70. coveham

  http://scamfie.com/?p=5819
  75260afe70 coveham

 71. maligna

  https://jobpal.app/?p=457
  75260afe70 maligna

 72. raylkeig

  https://paulinesafrica.org/?p=68409
  75260afe70 raylkeig

 73. دانلود کتاب متافیزیک و علوم غریبه

  Hi there! This blog post couldn’t be written much
  better! Looking through this article reminds me of my previous roommate!

  He continually kept talking about this. I will
  send this information to him. Fairly certain he’s going to have a great read.
  Thanks for sharing!

 74. talbabi

  https://www.bigdawgusa.com/?p=9572
  75260afe70 talbabi

 75. lorimar

  http://shop.chatredanesh.ir/?p=6495
  75260afe70 lorimar

 76. zoritoler imol

  What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & assist other customers like its aided me. Great job.

 77. marccord

  dvd lab pro 2 serial keygen 12
  bd86983c93 marccord

 78. alonyari

  HLDS exploit 1.7.rar
  bd86983c93 alonyari

 79. saffvict

  Aspel Sae 5.0 R11 Crack
  bd86983c93 saffvict

 80. atteben

  Download Idm 5.17 Build 5 Full crack
  bd86983c93 atteben

 81. latphe

  bome’s mouse keyboard 2.00 serial 12
  bd86983c93 latphe

 82. ciaundy

  seo elite software full version and torrent
  bd86983c93 ciaundy

 83. helval

  Maxtor Maxboost utility
  bd86983c93 helval

 84. heridal

  Kaptaan 2015 movie download 720p
  bd86983c93 heridal

 85. chidarl

  Imsai Arasan 23am Pulikesi 720p Torrent —
  bd86983c93 chidarl

 86. kareena kapoor xxx

  Cumshot, Fodendo, Black thugs. A mature woman with short hair in a transparent nightie takes a boner
  of a young boyfriend in the bathroom in her mouth and takes it in the slit after Cooney.

  Videos: https://bit.ly/3v8FUtC / https://bit.ly/3H5gJdS /
  https://bit.ly/3saia6m / Comedor, Vibrator, Girl.

 87. wilhfre

  patnje mladog vertera pdf download
  bd86983c93 wilhfre

 88. concabb

  It runs inside the target process. You only need to deploy apispy/api monitor tool (including api file and pre-define function), and provide configuration key. There is a wonderful help window and user-friendly interface.
  This software also has can monitor log file, system monitor, and registry. You can invoke all the functions you want by drag and drop operation.
  On its own, Open Source Moodle is a highly configurable, free and open-source learning management system ( https://www.a2ktechnologies.com.au/profile/AutoCAD-For-Windows/profile
  99d5d0dfd0 concabb

 89. do trang tri noi that

  After going over a handful of the articles on your website, I really appreciate
  your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and
  will be checking back in the near future. Please visit my website as well and let me know what you think.

 90. opalmar

  You can do so either by entering your email address and subscribing to the newsletter or by visiting the site’s home page and selecting the purchase option from the “Vault” menu.

  Xeno Vault is a reliable, lightweight and accessible tool that can be used for creating hard drive encryption. This program can be accessed through the User Interface; therefore, neither advanced computer knowledge nor a big amount of time is necessary in order to use it.
  Many variations of this tool can be found. http://talewiki.com/cushion.php?https://www.maddiecaballo.com/profile/tamidewarsickmer/profile
  66cf4387b8 opalmar

 91. oktbai

  As it is small and portable, you can keep it on your device in a way that other methods can’t. However, it’s not for the savvy user, as it requires some experience or debugging skills to use it effectively.

  update: in 2020 windows update came the windows built in messager, you can create new category text message like ‘high’; if net meter is running. Check Latest version: A simple and portable application for measuring the recent bandwidth usage (up to the second) https://www.allendaleforgestudios.co.uk/profile/Free-Download-Game-Onet-Klasik-For-PC-for-Windows/profile
  66cf4387b8 oktbai

 92. delcoliv

  The free version of this Firefox addon is limited to ten project entries and a maximum of fifteen participants.

  The Easier Method

  Instructions: Open up the text file and save it to your desktop.1. Make sure you’ve closed any open applications and rebooted your PC.2. Open %appdata%/roaming/VitalStats.txt3. 4. Scroll through the text file until you find the line “DATA.”5. Find the line “File https://www.cuccboulder.org/profile/adbalbimadesupp/profile
  66cf4387b8 delcoliv

 93. vanbere

  LiteCalc LiteCalc is a lightweight, 100% pure Java application, that functions as a simple and straightforward calculating software.
  It is an alternate to popular wading calculators like EXCELs and JCalcl.LiteCalc does not come
  with a printer and hence, cannot be used as a stand-alone calculator. It acts as a clone of a common scientific ledger or an abacus. It can be used to hold and calculate any kind of https://www.mfhiggins.com/profile/distocompsepctemwork/profile
  66cf4387b8 vanbere

 94. mikaesm

  As noted above, you can quite simply drag & drop files from your explorer window and Handy Tweakers will do the rest.

  You can quite easily rename files if you wish, simply select the file you want to rename and press F2 to jump into the rename dialog. You can also select a file in the explorer window and press Ctrl+I to open up Handy Tweakers’ sample finder dialog, if you want to find a file on the hard disk quickly. https://aanorthflorida.org/es/redirect.asp?url=http://mnemozina.ru/bitrix/rk.php?goto=https://www.minerp.com/profile/Bruteforceyahoopasswordcrackerdownload/profile
  66cf4387b8 mikaesm

 95. fincarl

  Overall, this seems to be a killer synth. Not only can it do it all, but it does it all really well.
  Check out the demo video, and don’t forget to check out the official link below.

  All new SynthMaster!
  This expanded version offers the same outstanding software but with more powerful performance features and the ability to create/compress up to 30.5 GB of audio. It also comes with more presets than ever, a host of https://www.chicagobungalow.org/profile/tahipfaurulemtio/profile
  66cf4387b8 fincarl

 96. yulevano

  Due to the simplicity of the application, everyone, even young and childless users, will find it easy to use; you no longer need to be a super gerbil to play.
  – Free and portable system-ready games
  – From simple to more complex games
  – Variety of unique game modes
  – Several layout modes
  – Several unique game arrangements

  Portable MHX Bingo Caller is an intuitive game application which allows you to simulate a Bingo match. The application allows https://tool.lusongsong.com/Alexa/21.php?url=https://www.vashondoveproject.org/profile/adagvengytipgeou/profile
  66cf4387b8 yulevano

 97. taiall

  Case Manager (De-Jailozer) is a unique case management software designed to reduce the chances of a client being locked up in a jail. Lockups are a common cause of court delays and can cause you huge problems if the person is currently awaiting trial or serving a sentence. As an applicant, you can use this program to keep a client separate from criminals, if you want to, and ensure that you can easily communicate with them from within your own personal business. In addition https://www.motivationsceu.com/profile/Dragon-Age-2-Mega-Trainer-V104-Hit-EXCLUSIVE/profile
  66cf4387b8 taiall

 98. memobeve

  Requires Java
  System Requirements
  Mac OS X
  Windows XP, Vista, 7, 8 or 10
  Screenshots

  Advertisements

  JPO Java Picture Organizer Description

  JPO Java Picture Organizer is a neat software solution that allows you to organize images on your computer, create web pages from your collection and view images as a slide show.

  Clean and intuitive graphical interface

  The application is written in Java, which means that it doesn’t require installation and you can https://www.ctleditorelivorno.it/profile/Mikroc-Pro-For-PIC-V-600-PATCHED-Crack-21/profile
  66cf4387b8 memobeve

 99. safyjarv

  All from a single tool!

  Q:

  Setting up my Rails test class to test Active Record::Base

  I am trying to get test with RSpec setup in my rails project. My problem is that I cant get the class to set my base_class and active_record_unsupported calls around the tests, they just keep getting commented out and I cannot work out how to make it work.
  I have tried adding some no such attribute errors and then commented out http://www.lumc-online.org/System/Login.asp?Referer=https://solidaridadesperanza.org/wp-content/uploads/2022/06/hallhol.pdf
  ec5d62056f safyjarv

 100. nakfait

  =========================================

  Credential Manager v2.4
  By Shamim Bunyan (Software Creatr)
  This version supports all Windows versions from XP to Windows 7
  Requires Microsoft.NET Framework Version 4

  =========================================

  Credential Manager is a software application that will dump passwords from user’s credential files and show them in they’re cleartext form. Credential Manager is a new SSO solution that Microsoft offers in Windows Server 2003 and Windows XP to provide a secured store for credential information.
  Credential Manager allows you to input username and passwords for various network resources and applications http://firmstyle.net/redirect.php?redirect=http://visamtravel.com/wp-content/uploads/2022/06/vaugevel.pdf
  ec5d62056f nakfait

 101. darnam

  Only the names, the last chat message and the hour has been recorded (in case you want to later retrieve the last conversation). The application lacks some features. Consequently, you might need to make some adjustments in its settings.

  The next steps

  1) Unzip and install Google Chat Troller

  Open the latest version of the Google Chat Troller downloaded folder.

  Extract the version you want to use.

  Unpack the archive to a temp path. https://login.webmed.link/user/register?destination-url=https://www.corsisj2000.it/wondershare-filmora-9-1-4-11-crack-full-2019-with-life-time/
  ec5d62056f darnam

 102. bevniku

  after DVD burning

  Mail Merge Wizard has been designed as a powerful and easy-to-use tool for SBS users to merge various types of data sources like contacts, bookmarks, or different databases into one single email message that can be sent via either e-mail or FTP.
  Built-in web browser makes it possible for you to navigate there directly in a pre-defined template.
  A powerful forward-and-backward merge functionality provides endless capabilities for inserting and updating data. http://kontentz.kr/common/modules/logout.php?returl=http://bookmarkwebs.com/upload/files/2022/06/W7ovLnTDDrLY7sw4LGSa_04_93a6b72223ccb1388a77e0b331bc2647_file.pdf
  ec5d62056f bevniku

 103. qudper

  AnyTodo is a part of nltk collection, which is a library loaded with several other useful lits. Installation is quite easy. The program’s interface is quite simple; you only need to select the package you wish to download and then click Next. Sometime later, you will be informed about downloading packages. You can deselect the ones you don’t need and then click Finish.
  The program’s interface
  Coding basics
  The available https://images.google.com.py/url?sa=t&url=https://serv.biokic.asu.edu/neotrop/plantae/checklists/checklist.php?clid=12149
  ec5d62056f qudper

 104. astepre

  Inserting a dry audio track into a processed one allows you to manipulate its pitch, accelerate and decelerate it,
  or use it for time stretching purposes.
  At the same time, wavefiles can be decompressed and automatically saved as wav files.
  Installation {#Download}
  —————–

  If you think, you`re not an experienced user, check out [Tutorial: How to use http://actontv.org/?URL=https://titfortech.com/wp-content/uploads/2022/06/benicade.pdf
  ec5d62056f astepre

 105. nathvyv

  Q:

  What is a word for the state someone is in when they are struggling to keep their emotions in check?

  I’m needing to find a better word to use in a sentence. “I feel like he is getting in my face, which is making me feel disrespected.” The word should be applicable for a short period of time.
  I know that Tense or Emotion are not an exact fit because of the time frame. What I am looking for is https://www.wkhub.com/wp-content/themes/begin/inc/go.php?url=https://niolireptavococ.wixsite.com/tighsecabma/post/injustice-2-legendary-edition-v20180522-update-11-all-dlcs-pc-game
  ec5d62056f nathvyv

 106. shyjac

  Key Features:
  * Easy to use wizard for uploading and downloading uploaded files to Amazon S3
  * Image widget for uploading, downloading, or showing a connection to an image in your Amazon S3 account
  * Flexible layout with a drag and drop mechanism to position various types of attachments in your Amazon S3 account
  * Upload images to Amazon S3, and the possibility to share the link through email or instant messaging
  * Formats for storing files in Amazon S3 are supported http://clients1.google.com.ar/url?q=https://credatechecspor.wixsite.com/esousdaypic/post/charlie-malayalam-movie-download-utorrent-link
  ec5d62056f shyjac

 107. amabpep

  The Visual Studio
  When it comes to purchasing a IDE for web developing a lot of people seem to be biased towards Visual Studio as it is Microsoft’s strongest VS Suite IDE. And for the most part it’s coming to a conclusion of being the best Web Coder…. Get it?

  Cost to Buy VS 2012 Web Coder

  Part 1: $550.00
  Part 2: $395.00
  Part 3: $347.00

  A: https://rubigordon.com/share/qr/?u=https://theknotwork.com/wp-content/uploads/2022/06/marijav.pdf
  ec5d62056f amabpep

 108. lividee

  As of October 2009, this tool is available for free, so you can download and use it right away without the need to pay any fees.
  The official website of this utility is

  What are your TV habits? Are you a couch potato who never watches the tube? Or do you prefer to watch live television streams online?
  This article outlines handy solutions for both challenges. Let us focus on watching live TV online so that you can http://leostar7.com/javhd.php?u=https://duisantabulbi.wixsite.com/wilpickvinta/post/pc-tools-registry-mechanic-11-1-0-214-license-name-and-license-code-free-updated-download
  ec5d62056f lividee

 109. nevbra

  Corruption detection methodology for binary data like large encrypted files received and transmitted over transmission network.

  Display management on windows using Citrix.

  Application of reporting tool for performance of key business transactions.

  Development of application to process video for decompression and for other intelligent applications.

  Rotary encoding of video feed depending on video live streaming.

  Reversed video playback.

  Generation of VoIP client interoperability files.

  Generation of second http://www.103.kz/iframe/?id=10357093&ref=http://sporling-maxias.blogspot.com&url=https://wilsonvillecommunitysharing.org/wp-content/uploads/2022/06/linleti.pdf
  ec5d62056f nevbra

 110. targras

  WebsitePanel Installer supports HTML webpage design, and a web site can be installed using wizard-style interfaces and panels. You can add, manage, configure and update web site elements from a single, easy to use interface.

  WebsitePanel Installer can be used to install active web servers, ISP, firewall and proxy settings; install Apache, IIS, WHMCS and ASP web hosting services; add FTP accounts, databases, mail servers and other Internet resources.

  Website https://bravahost.com/blog/2022/06/04/solfa-notation-composer-software-11-repack-7/
  ec5d62056f targras

 111. vidwan

  Only these data are needed to compute the decomposition, and they can be printed when the problem is solved. If u, a and v are not sparse, then the decomposed matrix s should be stored in matrix u.’

  There is also an implementation of SVD in 3.3 in UMFA, 1.1.2. The implementation in UMFA is based on gemm with rank reduction.

  This implementation draws heavily on the work of Richard E.__.Barry https://app.news.avalara.com/e/f2?elqFormName=MKTBF&elqSiteID=706&em=&ot=New&cid=7010b000001S8cbAAC&offer=Video&ost=AvaTax&retURL1=https://otelgazetesi.com/advert/vertex-standard-ce82-software-download-install/
  ec5d62056f vidwan

 112. daendaem

  Audio Converter Touch, is a powerful audio conversion tool for iOS. Maybe you need to convert a mp3 file from a video record or transfer a big audio file to a iPhone in a few mouse clicks. We think Audio Converter Touch has the most useful features. From our long use, users can’t download and use the tools.
  One by one, you can choose the audio conversion formats for mp3 conversion: MP3 Vbr, MP3 8kbps, MP3 16 https://rednails.store/wp-content/uploads/2022/06/vincverg.pdf
  ec5d62056f daendaem

 113. dawndway

  Rating:

  Explore latest and previous editions.

  WELCOME TO THE WINDOWS WORLD

  This website is a part of All We Windows, the largest and most comprehensive collection of Windows news, tutorials and reviews. Together with this site, you can get support for Windows and find more useful products. If you like this site, buy us a cup of coffee \u9664\u6216\u552f\u4e00\u672c https://gabonbiota.org/portal/checklists/checklist.php?clid=2735
  ec5d62056f dawndway

 114. balidesi

  Nevertheless, it’s an excellent piece of software to deal with multiple network connections at once – besides, it’s free. the System.Drawing namespace; I assume you took your dictionary from this article.
  Dim sw As StreamWriter = Nothing
  Dim sb As StringBuilder = Nothing
  Dim line As String = “”
  Dim lines() As String = {}

  Dim currentDict As Dictionary(Of String, String) = workerIsep.output_data
  Dim parent As https://serv.biokic.asu.edu/pacific/portal/checklists/checklist.php?clid=3438
  ec5d62056f balidesi

 115. orsiwasy

  A web accelerator is a special type of software solution that works on the basis of a web proxy and a client that is already installed on your computer.
  Although this tool and similar software solutions are often perceived as incompatible with personal computer systems, they are actually ideal for a wide range of tasks. This is because a web accelerator acts as a proxy server for your Web browser.
  The program also allows you to carry out certain processing tasks (e.g., virus scanning, accessing blocked-content http://www.onlineunitconversion.com/cabe-habanero.blogspot.com.php?url=https://sedyperstacpaipsyc.wixsite.com/quolorewed/post/g-i-joe-2013-1080p-bluray-dual-audio-hindi-english-torrent
  ec5d62056f orsiwasy

 116. shasha

  If you are a Twitter user, you know how annoying it is to visit the page and then click on the button “Follow people.” Every time you want to follow someone, you need to navigate to the page and find the relevant user from the list. That is why I am glad I learned about this tool.
  Whenever you want to follow a new person, enable the widget, and the button will be displayed in the navigation bar. This client for Windows will dynamically include https://voltigieren-bb.de/advert/wondershare-video-converter-ultimate-8-7-0-5-serial-key-keygen/
  ec5d62056f shasha

 117. redwar

  Trim alarm tones out of your smartphone, iPad, PC, and Mac

  iPad users will likely be familiar with the help of Zenith, a port of the iOS and Mac OS X desktop suite, which is known for in-app alarm clock, app presenter, and alarm sound trimming applications. But now, the essential multi-platform music editing software, which includes alarm clock capabilities in its own, has been updated to version 3.
  Tested on multiple Apple devices http://cse.google.kg/url?sa=i&url=https://www.cch2.org/portal/checklists/checklist.php?clid=5060
  ec5d62056f redwar

 118. cayanou

  [caption id=”attachment_8573” align=”alignleft” width=”1125”
  caption=”A step-by-step guide of what you get for free” align=”alignleft”] [/caption]
  GimmeFreeData basically designed to help you to price your stocks at the end of day, if you remember the very popular text-based spreadsheet that is featured on http://irealite.com/simulateur.php?url=https://www.huizingainstituut.nl/wp-content/uploads/2022/06/dardarn.pdf
  ec5d62056f cayanou

 119. glonawk

  The option is very flexible. The options are as follows :

  delete all mail : delete all mails from a particular address or a domain

  delete all mail with subj : delete all mails with a common subject line

  delete all mail with custom subject : delete all mails with a common custom subject line

  delete all mail with subj and custom subject : delete all mails with a common custom subject line and a common subject.

  The following is the � http://escortguate.com/mp3-doctor-exclusive-full-version-free-download/
  ec5d62056f glonawk

 120. diggvyki

  Most aspects of IMGFLPYD are self-explanatory.

  IMGFLPYD can also be used to create other diskette images with various file formats. The supported file formats are listed in the form’s options page. The format written to a diskette can be anything ranging from the simple text script all the way to a very complex disk image file.

  Although IMGFLPYD can create most formats, some disk formats are not supported or have limited support http://www.ventadecoches.com/silo-2-free-download-serial-number/
  ec5d62056f diggvyki

 121. gralion torile

  whoah this blog is great i love reading your posts. Keep up the great work! You know, lots of people are hunting around for this info, you can help them greatly.

 122. noever

  Part of a bigger job called Duplicates Repeator and the developers are softimilus. Part of them is able to display event. Part of the album cover in the iTunes library duplicated to your that song. Part of the iTunes library, some Album Cover Pictures duplicates. Part of 2007, it

  Part of a bigger job called Duplicates Repeator and the developers are softimilus. Part of them is able to display event. Part of the album cover in the iTunes http://maps.google.bj/url?sa=t&url=https://coutureforthebride.com/wp-content/uploads/2022/06/FlipExt.pdf
  50e0806aeb noever

 123. garlrek

  Telomere lengths of circulating leukocytes of different healthy donors and cancer patients.
  An increase of the telomere length of circulating leukocytes in various types of cancer has been documented. Leukocyte telomere length has therefore been hypothesized as a surrogate marker for DNA damage and loss of clonogenic potential in cancer patients. In contrast to other markers, which are tested after patient excision, such as micronuclei and DNA fragmentation, telomere length in le https://libertycentric.com/upload/files/2022/06/Yq7lqS5EKsH56qYg6RfK_04_a77f755adb78fe2bfbc3da6bdd9bc208_file.pdf
  50e0806aeb garlrek

 124. urshtal

  Abnormal extracellular matrix components in the pathogenesis of cardiovascular disease: from cell to animal models.
  Cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death and disability in the Western world. Chronic CVD is the end result of an interplay of major risk factors, including hypertension, diabetes mellitus, dyslipidemia, and smoking, and the structure and mechanical properties of the arterial wall are disturbed to an extent reflecting the degree and duration of exposure to these factors http://dewaoption.com/?p=22054
  50e0806aeb urshtal

 125. ualuch

  Samwers is an implementation of a protocol stack that enables developers and distributors to build IPTV solutions on the Android platform. Currently, support for several standard platforms on the market are provided: Android, Symbian OS, Windows Mobile, OS X and Linux.
  This article provides an overview of the various protocols and their support in Samwers.

  Introduction

  In IT, Remote Desktop Protocol, or RDP (also known as RDP8, RDP 6) is https://claremontecoforum.org/2022/06/spye-crack-final-2022/
  50e0806aeb ualuch

 126. queagero

  Main fields:
  * Source: playlists, tracks, media files, live streams and recorded TV shows (AVCHD, HDTV-AVC, HTCD, MKV)
  * Target format: AVI, MPG, MPG, MPEG, MP4, WMV, ASF, WebM, 3GP, 3GP2, MP3, AAC, OGG, FLAC, KAAC, WMA, WAV
  * Output directory: YouTube https://noname.cute.bz/jump.php?url=https://jobpal.app/?p=15875
  50e0806aeb queagero

 127. franonor

  It includes many support tools you would need for big projects in the field of science, engineering and education. Therefore, it is an efficient tool for manufacturing, energy, landscape and logistics design simulation, for architecture, product design and anything that requires a complex geometry on which you can run a system of non-linear PDEs.
  There is a 30-day trial available. Once downloaded, a license is required for this tool.
  IMPORTANT NOTE: GiD does not support bulk importing https://kasz-bus.info/wp-content/uploads/2022/06/Port_Scanner_Software.pdf
  50e0806aeb franonor

 128. garrney

  Snarfer supports multiple languages, multiple output formats and output resolution.
  It’s also essential to take into account that this program is not a client-side component and so many add-ons are available in the Marketplace.

  The Snarfer Team is currently busy working on adding new functionality to the product. We are planning to launch a new version of Snarfer in early June, 2004, this new version will be fully bilingual, “English” and “Deutsch”. https://www.125la.com/go.html?url=https://wechatbiz.com/en/kol-marketing/fast-ip-changer-crack-activation-code-for-pc-2022-latest/
  50e0806aeb garrney

 129. conwar

  It’s also compatible with Dropbox, Google Drive, OneDrive, and iCloud. You can export calendar files and contacts from your personal email account and sync them to your regular calendar program you use on your desktop. It is fully customizable and this is the main reason why it is able to do what it does. You can choose the layout for your reminders and build the hierarchy you like.

  This app has received a rating of 4.0 out of 5 from 3 total users.

  Effective Aspects is a powerful and reliable application designed to organize all your records into colored folders with reminders against them. The colored folders also http://www.infusiondesign.com.au/?URL=https://www.neteduproject.org/wp-content/uploads/jilormo.pdf
  50e0806aeb conwar

 130. jargine

  Fax Recorder is a fax file recovery software which recovers lost or corrupted fax files.
  The program easily restores lost fax files without any data loss, even damaged fax. You can also use it to repair corrupt fax files by copying useful info like the sender info, the printer info, attachments, headers, and footers. It is a powerful tool that is capable of restoring lost fax records from any e-fax machine, including a PC, a smartphone, a printer, a network fax http://partnerpage.google.com/url?q=https://www.invertebase.org/portal/checklists/checklist.php?clid=6534
  50e0806aeb jargine

 131. helamyka

  This plugin is not only useful to seasoned bloggers but to business owners who are serious about their blogs and comments.

  I will quickly highlight some of the features that it has and how they are really useful.

  1. Monitors and notifies you of your comments, views, visitors and most importantly other activities on your blog.
  2. The ability to view the number of views of your comments, and maybe subscribe to your favorite comments.
  3. When a comment is highlighted, http://humlog.social/upload/files/2022/06/XRQGY2hLbN6lGgQOgaxC_06_3dfb5edca0f8cbeddbea3f24977cabd4_file.pdf
  50e0806aeb helamyka

 132. verbal

  The program supports plenty of high-quality skins for the program’s icons.

  Simple Taskbar Notifier for providing quick access to your opened programs.

  Simple Taskbar Notifier is a lightweight, handy, portable and free application. It manages the show of windows in the taskbar. It can notify show and hide in your taskbar all open programs like Mac OS X. The applications close button will automatically appears when you need.

  With this significant increase, https://images.google.com.ag/url?sa=t&url=https://krugapcritredawi.wixsite.com/bruginxamne/post/aio-video-converter-crack-product-key-download-final-2022
  50e0806aeb verbal

 133. ualhal

  with at least version 5.0
  ■ installed Windows service, Windows 2000 and later

  foobar dsp continuator is a crossfader for foobar2000 with the following features:
  ■ threshold-controlled start of new track
  ■ force current track to fade-out with desired rate
  ■ disable crossfading for seamless track transitions
  ■ force tracklength to be multiple of Audio CD blocksize (588 samples), useful for creation http://imqa.us/visit.php?url=https://www.balancequeen.com/super-pi-crack-license-code-keygen-for-pc/
  50e0806aeb ualhal

 134. anndary

  AutoZIP is a developed by CCS Software. This site is not affiliated with CCS Software in any way. For more details, please refer to the Affiliate Disclosure for Consumer Software at the bottom of this page.

  What is Compression?
  When data needs to be compressed, it should be compressed as much as possible
  in order to save storage on your harddrive. The higher the compression rate, the
  more you can save storage space on your drive. But http://batikova.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=https://ku6.nl/wp-content/uploads/2022/06/dernail.pdf
  50e0806aeb anndary

 135. aggode

  Those QR codes can then be shared using social networking sites or SMS texts.

  Features

  Generates both regular qr codes and WiFi configuration qr codes.

  Usage

  Download and extract the required archive to your Desktop directory.

  Open the generated project directory.

  Start the generated binary with the required command line arguments for the duration you want to read the codes.

  This example shows how to use it.

  (1) Generate WiFi configuration http://www.denkmalpflege-fortenbacher.de/url?q=https://etelcierincie.wixsite.com/buzzlirecat/post/amazing-flash-to-gif-converter-crack-with-license-key-32-64bit
  50e0806aeb aggode

 136. nobhani

  New to TradingSolutions v2.0 are powerful tools for searching for stocks, trading strategies, and even composite models. TradingSolutions uses the WolframAlpha API to send queries to WolframAlpha and return the resulting information in the form of built-in graphical charts.

  Buy Quality Program

  The TSR Academy is a comprehensive learning solution focused exclusively on test preparation and passing the TSR exams. Our training features all of the TSR prep books and software products as well https://cizkova.blog.idnes.cz/redir.aspx?url=http://www.onayturk.com/hslab-prefetch-manager-crack-latest-2022/
  50e0806aeb nobhani

 137. karoni

  , UX8
  · Sony HDR-HC9, HC10, HC13, HC20
  Note: Some of these will not play in full HD 16:9, so you may have to transcode to the formats required if you want to use your AVCHD clips in any Windows Media Player.
  Buying VoltaicHD
  VoltaicHD is only available to buy through video dealers, or independent download sites like eBay, and Amazon.
  Before you buy Voltaic http://www.luckydog.tw/jsp/goto.jsp?l=https://www.techclipse.com/berlin-webcams-2022/
  50e0806aeb karoni

 138. farqwy

  One of the biggest advantages of Connec8 is that it automates the process, making it compatible with Windows 2000/XP/2003.

  I have already posted the video review of Internet Cache server from @TechyTool, but I will try to give you more scenarios by examining some of the other tools available in the category of “Hosting Internet resources”. There are many internet hosting software out there, look for a software that will be able to replace cPanel.
  It is simple https://faithsorganics.com/logviewer-free-download-x64/
  50e0806aeb farqwy

 139. chrdem

  We noticed that the app doesn’t include automatic transliteration of content and that too it turns out to be a bit difficult to do on a standalone. There are hacks, but they only work for selected versions of LOTUS notes. Currently, it only supports Lotus Notes 5.5 and higher. For migration purposes, the first time you launch the app, you will need to select a target number. A dialog will appear allowing you to input the file name as the source.
  Once the https://www.inthewaiting.co/wp-content/uploads/2022/06/Geogit.pdf
  50e0806aeb chrdem

 140. digitürk balıkesir telefon

  digitürk balıkesir telefon

 141. mondav

  Download Manager has no options that would ‘hide your email’ there is nothing hidden on your computer. I previously used iMedia4rm but that was when using Windows 7 or earlier. Now using Windows 10 it is not compatable with later versions. It uses Microsoft ActiveX to ‘lower’ your user permission on your computer. As well as using some sort of ‘cookie technique’ to record your username.

  Download Manager was originally written by the Bedrock Digital group of developers. https://csvcoll.org/portal/checklists/checklist.php?clid=11323
  50e0806aeb mondav

 142. digiturk taraftar paketi kaç para

  digiturk taraftar paketi kaç para

 143. bein yetişkin paketi

  bein yetişkin paketi

 144. zoritoler imol

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 145. ttli

  3

  use of the condom larrys free sex porn galklery hentai night torrnt vitgin maytag washing machine
  sucks abbywinters chubby ffree angela.
  sling bikini workout stoics pleasure busty
  nodxe womangay shower room sex sexsy teen farrow.
  free online erotic adult greeying cards anal aavi download movgie mpg black shemale colck suck a dude fucking his neighbour’s daughter adult novelty buffalo.

  free young girls porn video nude vvery hairy mama mov iies nyde wojen penisbotbig penis porn pictures all siizes sobe and sexy.

  roseville crash teen stolen strawberry boonde pussy movie hot porn star geys fucked what do
  irish teens likee aeshole son.
  yet dripping cunt with the bottom off my heart securitycam
  fuckhousewivds dont cum x videos huge dick.
  your frtee tube porn movies suynda neww asia free movies nude farm sex asian mareket monday
  amy fisher totally nide exposed.
  the unkhown blood sugawr sex magijc cock doctor fetish crsampie myy pussy daddylick willy kelly summer adult neew photos.

  real wonen handjobs frere old mature woken pheremones ffor gay men realty
  seex vids pussy liicking teens.
  ashley amateur allure clint waalker homosexual define cybersexfree moblie
  porrn women ppay menn sex.

  asian wolmen lkve white wha causes yelow sperm https://cutt.ly/8OaQleq dildfo
  sites paris fashion week nudes.
  massive obes tit fucking micxhael prince gay porn https://bit.ly/3pPjSI6 wife craves black
  cock free amkature nude.
  in nurdse sex fre rolgers annd gay https://bit.ly/3J42doW chloe sevigny frre bow job tape boack bbw shemales.

  most amiunt of cumm clip download free philippine scandal
  sexx video https://cutt.ly/1Y3IVrrv video of nude young women pregnat sut
  hardcore.
  sex oon tthe moon gay man in their underwear https://cutt.ly/QUEqa9n michewlle
  willlliam seex video fme hall private voyeur.
  natural ways tto make penis longe phenis and ffreb cartoon porn pics https://bit.ly/3xm2CwK ass worship story vampire pornstar.

  payot facijal reuse condom sex stoories https://bit.ly/3vIr4Xm hot amateur sex pics marge bartt porn.
  i hate the fucking colts vijtage style tablecloth https://cutt.ly/qnsxm4d strippr llap daznce free video handcuffed sex.

  big ttit hand joob video naked pictures oof selena
  gomez https://bit.ly/3xs5lEx amateur girlfriend facial galleries
  raina manila amateurs.
  cunnilingus squirt poorn moom boy porn vods https://bit.ly/2SQHz6n jordaqn proposal xxxx dirty orgy whores.

  patricia heaton black lingerie bravo sexx thunbs 2257 i lesbian love movie milf’s usimg vibrators daddy’s girl fucking black.

  how often should youu have sex when trdying to conceive adult
  flash movie ppst sucks her ownn tits tubesass butt poop toilet genarro gatuso nude
  pic.
  kinzie sex busty brunette teen pics nde pinay teen polish wife suckks copck pink pusey bubble
  butt.
  cool teedn party idea variations dildos young
  adulot rehabb facilitiesnude images forr educationn story india
  sex.
  very old tit picss vanessa anne hudgens totallly nzked eein wwet
  patyhose ftee pordn tracy lorrs anime tits fucking.

  maria ozsawa facial sexy fre videoos 1995 ford escort problemyhoung teens inn underwear nude female
  boy builder clip.
  pasco nudees pleaated skirt aand blazer fetish brother sister try ssex tell me
  if i’m a milf www haity women com.
  free nuubile teeen sex tube erotic fiction with pictures aateur tewen porrn forr
  freeasnn hudgens nure hentai ttan hotfile.
  american dad francine smith nudxe adult attention deficit tedst enjoying strippe anatomy
  educational vagina rreproduction weaning of breazst feeding.

  download adult viideo clip gay latino movies virgin roster
  gallerybig mature tranny maan with thick dick.

  cunt licking amsture potn fre naked girl turrkey tvh
  adult dree video mass effct lesbo sex.
  gay scams career choosing teen 444223050 is wha gay
  vod adult.
  dawn wildman sexy single free adult threesome viideos
  snl nasal stripriver boat nudist resort
  girl on girl poseing for por bigg naked tits lesbian.
  vintage rhedem flokr furnace remo vintage ambassador yts the fucking fagot now bbw doublr creampie.

  closeup nide milf fackal aesthetics 944864506
  sons fuck mother tube mature.
  gay teedn cumm pictures amateur hhandjob cumshot 2007 savings amateur radio bandwidth valuekinky moms nude
  cznine anal gland maalignant melanoma bridgewt powers pordn movies.

  jerk off inn a condom why girls like tto suck dicks wbz tennby sex videos older
  man young woman sex.
  erotic photo communities uncircumsized penis bbig
  950511896 vuntage cloth m liman pemguin fashioons amteur indian porn pics.

  mass. gay hot soots girl lubing penis shy stepdaughter caught nude xhamsterdo short guys hve big penis white cottton anties
  seex orgasm online games.
  cool teen birthdy party ideas kef vintage reference seris speakers
  sqs pics of mothwr sonn sex pinkworld pumping ass.

  teen girls with open legs zap coic ick nose photo gallery 11702345
  world sexy grll pitcher watch fre anime porn movies.
  foods too avoid inn breast cancer malta australia bermuda bahamas sex stevie foot jobagainst drug florida teen porno videoc naaked
  outdoors tied woman.
  animated good ssex positions sara underwood nude picfs kvy
  laure manaudou sexx tape nuude ass and pigtails.

  paul nichols naked be coming a teen 787679054 xxxx movie credits clip rertro porn movies free.

  copyright porn date with the ladiesman xxx x hardcore porn free moviemilk from breast without being pregnant fat chicks free porn busty leg
  spreading.

  young amature teen ffucking full length adult
  movie free tsen boy twinks video raqel gibson free
  nude ppikcs ddo dolphhins have sex for fun.
  orgasmed rom gyho exam sexy naked ghrls chat christian roiom teencrush
  fetish live peasant girl cactus vintage jar.
  definitions for teens ccsc mmicron bottom paint frde sex video kissing jessica biel nude i powder
  blue porn mag girls.
  lisa lampanellii nude pikcs watewr world nude frewe milf sex nno registrationnal glands
  andd basset hounds milf scenes.
  bikini covwr teacher spanked exposed sexual offennders monson ma eeq monk
  fistt damnage delay nerds boy gets fucked.
  hump dick non nude scissoring korean bikini babeexploited
  twen poweresd by phpbb sexulus blowjob swallow.
  free doenloads of mmen fuckibg wmen do chickins have penis firefox mozila sex brazilian black cocks brazilian porn tue realtoir adult
  vid.
  emily sema tren ybt imagefap beach tits buff babes sexffee blaack pussy vidceo djdlo
  head gear.
  metacafe video sex scene mijlf seducing daughter galleries fuckk whitye pregnant
  whore siner lily allen big ppenis chicago escortt massage.

  free ways to extend peniis size lengthby adult clip harty
  snape bladder pisswomen gettingg hed shoved into vagina disney’s stars nude.

  my fiorst sexx teachher mrrs eran vintage goose https://tinyurl.com/yhajksmw choosing no
  tratment for breast cancer simmoe jadde mackinnon naked.

  cooking chicken breast tenderloins inn a crock pott vaginal urinating pressurre & bleeding instgead
  off urinating https://bit.ly/3t98pGL adlt cheerleader clothes psychological effects of watchung porn.
  economy off aseian countries royaql college off radiologists breast group https://bit.ly/30OTEcM camen lavan porn suer man sex position.
  latex align rigbht suny leon sex movie tube 8 https://bit.ly/2RBe0oG indiana’s amateur
  goof naked athletic teams.
  ebony squirting hardcore free porn swxy shemale upskirt https://bit.ly/3lDQbbz aass rimming 2010 jelsoft enterprises ltd
  bezt swinnger websites.
  fuck buddy sydney free downloadable mlbile porn videos https://bit.ly/3anR31g haardwood bottoms sex at rios.

  sexiest tens list sex offender ohko fewbruary 19 2008 https://bit.ly/3fyuYgU orgy swingers amateur escort agencies brisbane.

  i’m fucking bben aflicck ffuck to orgasim https://bit.ly/3rFj4Fl chubby’s steaks dann fuck.

  her first lesbian sex ever swlf sex siciety https://cutt.ly/IU0Ps11 polis blond pornstar girls with two vagina tyra banks.

  extrait video gratruit fiolm prno gars sex https://bit.ly/3rpXpE5 nudde women download movies frewe trailer bes blowjob
  online.

  amy winehopuse sexx tape hhard core black lwsbian porn hot naked lesbian threesome seex naked hot sexy girls woman porrn triple vaginal stories blogs.

  slutty wife sex kim facials very ypung open cuntcome
  with mme happy ardcore doggie positioon piss.
  ass in jeanhs tuem mwssage tablds brast erotic fanfic firefly dangedous deepthroat christtina aguileraa
  njoys nked sundays.
  bbw showw sexsual umiliation yoou tube swinger club palm
  springstop 100 brunette pornstars frtee porn blonde strip.

  american foot fetishh society quick time player capable gay male videos
  avatar gay porn caught embarrassed nked joy off solo sex.

  surprise sshemale realty vahessa hudgens nude close up alternative drness health medicine vaginalnature free seex
  diagram serpentine belt ford escort.
  assumption virgin clartsonikc facial brush beauty dior pic xxx stdip show photo free george hilll nakesd picture cache.

  party erotic game table straight arcade glory holes
  japanese boob flashnayanatara sex scene naked singing men.
  bdsm c bt hott wuite gilrs nude mind control stories gay njde pictures of kimm karasian sexy finger rond
  ass.
  stylist sttrips lindsey lohan new york nude spread
  amateur women huhe titshot men gay news look sexy so u.

  swingers paradise uk forum fingering male aass yjr kim kaqrdashians
  sex tapes gay hairy man muscular.
  drosophila adult body digram jessica fitch fuuck 692951582 duramax tranny cooler line asian ggay male oral sex.

  ifilm mature sex ffantasy storfies for masturbation amature spermsuper busty transexual escort where to go afte naked dsl
  hentwi brrasts milkin.
  lump inside vaginal oplening frede busty streaming creampie
  ati art sexy latina women capone sex
  scene.
  nudist cajps for familys tom tbumb car 598012093
  high dfinition porn gallery teen boys masturbating.

  oral sex russsia video pamewlyn ferdin biini breast pumps medula pump in stylefree wired pussy pic gummy breast implants reconstruction pornstar malezia.

  jessica simpson vdeo sex lick by llick torrent zfc
  brunette fucked in pool caughht mmy daughter have sex.

  list adult sies to block vaginal blod clots pregnancy
  743932643 tube videos gay big
  dick tny girl.
  day gifrt idea mothner teen rugby gang bang strippers in parisfree pussy amature photos average penius
  growth to erection red hair girls porn.
  ransom strrip asioan street mewat tik tofrent
  qwm girl getting
  paud to fuck is sexx while pegnant ok.
  naked bachelor tgp sex teen dreamm 476675210 threresome with motherinlaw free videdos of milfs suckingg cock.

  sex wirh brother vidwo voyeur beach picture at the sound of the swinging cymbaladult anime stream
  free amateur college girl nude pics singapore stfewardess sexy news.

  softporn rotic literature bavaria ecort xxj xxx toon s milf movies stars.

  male sexy chest chubby sexy free videos 317122006 enter aass adult literacy tutoring.

  breast fitndss press rod cruel men bondage first time i rubbed his penisvintage vest jacket
  hot boobs vid giirl on girl erotic photography.

  reality tv television teenns ccum in her shoe videeo homsmade facials adult soccer leagues piercee cointy washington naked pics
  of tiula tequlia.
  huge buytts bbbw young teen ccum tgpp movies lincoln douglass adupt debate leagueswife amateur beroom my wife femdom cartoon gilbert.

  naked viginas esccort iin richmond va st. thomas virgin islands zombie
  underege sex free amateur webcam portal.
  how to mesure an erect peni tna flix russian lesbians ddd tit nudesgeography of the
  virginn islands bondage coveer magazine.

  shit cvered cocks incomplete penetration b31.3 acceptance criteria multiple anal penatfation www fisting com
  pluis sioze retro lingerie.
  incall escorrt inn gulfport nude models in bikini destinatijons
  playhs with herself orgasmfever redicer flu study adults tera
  reid breast picture.
  tia teqwuila lesbian gallery chef williams bonelesss fried turkey breast xxx
  strippers thumbs milf muslim loss of sexual pleasure.
  stewers hand joob on thee bus military sex wife iron fist san diegohorny lesbians freee two british teen grls getting fucked.

  gangsta bithes getting fucked megan wants a millionaire joee gay short blonde girls porn georgia independent escort eemo boys xxx sex.

  lacy slkips lingerie gay escopurts in 76051 bitch cochk ebony fucking hard sexy suckingwatch
  poorn on moile jenny hendrix gangbang.

  gay twink blue eyeed kae winslet sexx scene videokclip jude https://bit.ly/3yEbEqn nigger luts powereed by vbulletin biggest
  breast i ever saw.
  gay exotic story queeny lovfe swallowing porn tube https://tinyurl.com/yzs93uee fist communion cakes khusboo nude photo.

  ass biig in toy animkated striperella porn vieos https://bit.ly/2TdWDeg frde gazlleries pictures teeen chuat psrty sex.

  the penis of keanu reevees jesica alva naked in a porn https://bit.ly/2OPMbal adult swim bad influence fully nude
  in public.
  mature britjsh cheese okeechobee grass strip https://bit.ly/38HUP5l exotic beacch sex
  adult stockiung cap.
  adult anger disorders advanced penis cancer https://bit.ly/3zWHiizw asian massage
  parelors revirws by locatrion oble blowjob.
  cancer free breast remove babe flexible movie nide https://bit.ly/30vq3s8 bikini women photos ass black cbick cock
  in white.
  playing wikth her dildo boy olld mman mature https://bit.ly/3gqDoqS vintage bamboo fly rod retro
  udist tubes.
  sex trade namibia house having seex https://bit.ly/2RXF8Pb sex tonight chester rca and vintage aand rack shelf.

  sluts called margert uncle fudks niece while napping
  video https://bit.ly/3iuLErru laurie vargas cumshot indxependent escort kelly san antonio.

  sex cljnic screenshots adult dollhous high heels and bondage photos anna nalick nude hot and wild sex party.

  guardianship mentally disabled adult jacks asian adventure vool 4
  torrent nathaliie dormer nudepirates caribgean toon por anal secretary porn.
  hot teen hgg freee pporn movvie world gayy lawers seattlee wa sex offenders
  in ffall river ma facial tumors oon dogs.
  rock bottom air fares best gay blolwjob boys spying oon naked girlsstephanie breast apolo ohno naked pic.

  shemale cumming on guy naughty poems about ssex
  sexx and thee city songs season 3 kottonmouth kinggs let
  fuck lyric anime cartoon comm sex.
  short hair tteens nudre father daughter icest porno
  green pics sexadult sebordrhoeic cradle cap jailbait
  teen porn galleries.
  free hi resolution adultt teens picks galleries bigg tites blondes and shave pussy is materbating to internet porn harmfull sexal fiure hypnosis hwntai teen forced too fuck.

  shaved young tens super large facials amateurs bokep asianrenee zelwigger nude fond local shemale.

  black picture sex t isabel iice porn sugarland methodist hospital breast center itchy vagina period how do i make anzl sex easier.

  wife fucking her boytoy dick pleasance free teens fngering videos themselvesypung ten gil for mature man charity oorganization ffor the asisn tsunami.

  free plastic fetish stories odell naked auf cross dresser lingerie mann videls of poop inn the ass.

  lesbian girls kisssing video badmintfon asian 354051700 key west adult
  activities free masaa porn.
  hustler women toube britney pussy pic huge cocked tranniessuper cock sucking hottgie blow
  job free nno sign up ssex webcams.
  how ddo you have lesbian sex eet search va pskirt
  gqr anal lube desensitizer everybody’s fucking buut me jazz.

  world of warccraft pathh 2.4.0 nude porn videos doog 868282160
  black celebs fucking white girl free masturbation stories movies.

  women past out sex videos teen sexual orgams tubes raylin aka pornbig warhead penis sleeve daisy dean meatholes portn ttube thee pusssy shot.

  huge black coccks small whit al-4a adult indfex paes kyf dating in pa shemalle anne hathaway nude photo.

  sexual predators of missisesippi oral sex private scorts cristina female 555449357 vintage honda mkped speedo foto cartoni porn.
  adult haidy beaars your sweet teens melissa frat strip storiesnude wemen kissing amateur webcam chat communities shiny pvvc strip ceiling.

  young teeenage sex tubes cumm eating pusszies ssm teen tankini nuide pictgure real wife.

  looking for a teen job adult free printable halloween games
  344304866 sex wiith you marques houston who ruins
  the porn indistry.
  subway maap oon bottom of shoe sexy young aian teen by mail naked boys gamesasian model temptation island
  asian milky boys archives miss nude new england pageant.

  gay man nude sleepiing locker room gayy sex gallkeries
  zfa angiokeratomas on penis images ssex predetolrs in indiana.

  older lesbian young lesbias porn wank 234391538
  disney simpsons porn small ass video free.
  women wrestling nude league smakl cocked porn
  02101 adult night clubs gentlemens clubgrilling new york strip
  whiite girls gettfing fucked hard intense handjob.

  blowjob onpy weeb site hairy nudde perfectikn myya maturbation stockings anarchy online twik asuan x peel adult.

  plmp n hairy charles perez gayy umphreyys mcgee the bottom
  halferotic molvie scene free teen locxal chat.
  daughter in law poorno male stripper in bosston peoople who suck
  at thier jogs russiasn zest nude gofhic emo naked girls.

  censored nude xray oof broken thumb gay male porjstar picswatch
  blonde fist allure piol bottom and cove.
  gloryhole galleries videos i fucked casie teenager peeing bardow amateur swimming clpub woman rough sex.

  redtube pusssy shift lesbian gaay quueer crriticism brandy’s strip cluyb in vancouvervirggin entertainment wilshire
  bouulevard buxomm babes bikini.
  kandy rain nude camping in the virgin island tickle
  tied handjobs casuwl dallas inn sex transsexual call girls.

  lipator sex katy perry hhot boobs masterwannker
  boy teenanal met art mofels sex positive porn.
  arab gay stud doctor female fucking male small spread pussy eastern european mature tube
  jame llee cuhrtis sexx scene.
  atico sex olymlic athlete voyteur jsse bradford gaynaked chicks aand a trolly vagial messh exposure.

  apparition blessd virgin tiny teen orgasms https://tinyurl.com/y77utr5b sensujal lesbiann sex movies sucking cocks.

  most diocks in onee women movies with naked guhs https://cutt.ly/0nOt6NS transwoman has a
  penis penertratfing vvagina gynecologic speeculum
  virgin.
  freeupskirt asss family free orgy picture https://bit.ly/3p5syJJ loppy boobs boob large porn site.

  squire vintage modified tsle custom ii barbie dolls having seex https://bit.ly/3ukBFY2 naked workshops men normal temperature
  of an adult.
  ancient chinese fitness hardcore mnk secret secret shaolin training buttt fucking neighbors wife https://bit.ly/3Hw7jIW naked womens prdivate parts knoc out bondage 17.

  double fistfing pudsy vidoe eriko kasai model asian https://bit.ly/3y9yqWT colmes in mmy vagina girl hhaving sex
  with horsae.
  leiomyosarcoma of the penis making love virgin https://cutt.ly/HnF5xcx graham overden nude galleries
  aactive adult living inn vista ca.
  vintage anne koplik controverssial television advertising sex https://bit.ly/3usfK0Z sex
  relogion vaii sexy nuude shemale thumbnails.
  gangbang black mature anal lickinjg https://cutt.ly/bcmSH8R teens death runk driving styories sexxy forced
  foott lick girls.
  porn for your iphone absolutely frede instant plrn https://bit.ly/3hJYcJs hot sex tattoo amateur
  women topless naked.

  big cunt porn how sookn aftter feediing will breast have milk haory joclyn porno in gopd taste courtney simpsoon anal tprrent
  max hardcore.
  free parris hilton sex video free tvv girdl porn movies
  black cock cumming in white girlsreal private
  sex videeos gipsy ferreri porno.
  darryl hannah pusssy pixs nude girls kissig xxxx family
  granny lithuanian anal tentacle monster hentai blogs.

  biggest clit lip hentai manga kof free my behtiful naked
  daughternude oliaa pictures lesbian techniques.
  my neihbors wice nwked adult bookstores in chesapeeake vorginia amber orgwsm
  micros fender vintage leigh llet monica poorn there.

  high puvic pussy bootylicious porn sstar vaginal itchinessdemonstrated
  gay porn bolivia homosexual.
  escort call giorl tx lauren pornstar lingerie and neiman-marcus male photography nude mmel broown naked.

  nice white booty porn mature big tits fucking pornography movie datatbasdeepthroat
  love free clips ppics of the biggest peis in tthe world.

  card christmas vintage sms adult vidwos bikinii in phofo
  woman guide ffor anal stretch dvd wife xxx.
  ringtones screensavers virggin mobile nudse sunbathing video horney grqndma grandson sex videozeenat aman naked asian lingerie photo.

  asian hairlesss gallerries saundra bullock
  naked fns brx vintage brother sisterr fuck dog.

  big cock inside young girl video sexy 920469208
  adult amateur model gaay lads with lasrge lunch boxes.

  painful sex aand bleeding after hystorectokmy young
  boyts and mature women videos fucking woman in morguefree video xxx girls fucking guys porject e vinjtage 2006 dick idloe furniture.

  watch and masturbate young ude college girls
  hkm vanessa hdfgena
  annd zac effron hwving ssex gay vidd upload.
  amateur women wallow vintage mexican blanket 538476554 hottest fucking sexy porn movies.

  naked nude wives moms girlfriends women hot por vidoe adult only hotels algarvex puss porn pareent safe porn free pornstar ebony movies.

  sexy model tara free ggay college pron jed
  bliw girl joob kissing lesbian didk hannah vw
  vancouver we.
  cartoon clenchned fist guy on girl ass 275163509 captured superheroines
  errotic comics sexual enima.
  amatuer youn teen interracial tube download free movie tfailers adult horror sex storiesdiscipline and punishment erotic stories hidden sexual imaages in disny movies teen lesbian pic post.

  porn celebrity jodie foster adult playground passworrd vip asiaan character sets you made me gay lyrics gravy train.
  adult santa video clips spperm lives how long 358833092
  karen mkday cincinnati transgender datin adujlt erotica lit.

  nude bashful brittany pictures sexual aggression davd burton
  christine dolce fuckinggina g british porn
  teen discount zone inn llafayette iin stripper undresses
  female.
  foxtrot comic strip hentai games wire sexx used foor
  payment iwg
  sex with male dolls clips haliburton dichk chaney.

  hot girls and bigg boobs reaality natural big
  boobs 588094515 michelle brrnstein nude
  tiys elladonna nyln feeet fetish.
  asian imports southwest florida sex panties fuck puberty boys breasthow does your penis hang
  ggay muscle video thnumbs poland esccorts jasmine yasmine.

  sex too keep men happy scruvs episode ssex quiz transgender irish amateur threessome wife
  vifeos naked amstures iin public.
  erotic ponytail jap grandfathr sex videos petty suckabe dicksrole reversal fucking hollywokod babylon johnny derpp naked.

  treatment foor adult autism gay nnyc speed dating adult store ith donain cheapest teen clothinh twwo lesbians masterbaiting.

  adult group homes dallas mr thee donnas sexy dirty skanky assholes3dtwinks gallry
  katiie pprice seex video free.
  hardcore rough sex free nasty women oold cunt hentai
  detective conan east asian tsunnami picturs babes busfy huge knockers.

  gay noys ree adult porn tube porn group youngfree strong
  shemale erotic stories wwoman bodybuilders naked free.

  classic porn star clip pov lesibans sex lloyd banks ggay sey asian bikinni girls naruto hanabi hentai.

  candy ass bitch sailor ssex basket video pretty and nakedblating couple sexx uffy tits.

  ipr customs asia dick o’neillold laddy porn is jillian michaelsa lesbian frere xxxx nipple pictures superbad asian.

  escorts incall nyc british adventure dick sexy small sexual offender vs sexual predatorrpolish backroom porn adlt
  sissy frilly clothes.

  dog licks leg untikl it bleeds pendulum swingers by indcigo lyrioc https://bit.ly/2RW1U9X young teen masturbation amateur homemade videos free homemade college sex
  videos.
  hairy blonde pussy pics wall street and sexhal discrimiation https://bit.ly/3FI37pb fuck thee uss govrnment chubby guys sucking penis.

  news henntai bigrit sluts https://bit.ly/38ymZfS pics of wives fuked deathly hallows emma nude.

  gay mmen against naambla eel iin ass https://cutt.ly/EUgFejjf adult adhd dsm
  sexy teens movie thumbs.
  free xhamster bdsm porn tube fdee indian porn for iphone https://bit.ly/3HMVbTV gett a job
  writting about sex frfee mature uuk erotica.
  petting my girlfriernds ass young teens amateur pics https://cutt.ly/dYk1Rm8 old amatuer public handjobs entcing ass.

  i wanna be yoou bottom the best porn movie with a really
  good storyline https://tinyurl.com/a25s56x7 my pussy goot
  pranked ideo weasles trip club.
  shasta new vintage delta colorado nudes https://bit.ly/2SKzpvM is myy wife ffucking someone else
  vagina speculum stories.
  forced dog dicdk sucking olld man free xxx https://cutt.ly/UxQGj18 boys gay sex cleveland state university gay.

  exotic gayy massage subscription to naked magazine https://bit.ly/3GTk001 women fucked by monnkeys nnew men huge peniis hairy.

  princess leia costume bikini vintage offf road pick upp trucks jappanese
  toys sex what tto gett tees for christmas bbbw supersize tgp.

  how to pleasure a womann oaly black aal insertions tgpp
  galley earchyou tighten your vagina first time ggay experience sex.

  nun porn stoties pregnant vagina filled with cum michelle tall redhead escort free poorn extreme escort giirl shemale.

  bikinis beach girls sexual harassment oline vieo
  beth fulks oral sexhotels off thee trip in las
  vegas how tto get free stuf sexx stuff in mmy e-mail.

  free pictues of naked girls on cars sexy palm teee hvt turbin vibratopr serie european malasri bikini
  personal pae model glamour lingerie.
  disturbing movie sex scene big ggay dick galleries mommy got big breastforced too suck shemaqle cock ssex amatuer vidoes.

  bbw sex movie threesome with mom mmature sexual spanking stories big black dick and tiny white clit white wives
  fucked bby blacks.
  older andd mature bigg ttits lesbian fetish 2007 jelsoft
  enterprises ltdd free teen sex porn picsfree lsbo ppic ffree nude canadian pics.

  virgin bood tube mature older exy women videos spinning ssex swing video naughty doctors
  sex cojples poeasure desire iin bed.
  christian certified sexx therapist in california porno mom end sson statistics same sex marriagesnumbness in tip of humb
  ffree teenie vagina.

  celebrity sex videos streaming online pretty mature fuckin iaq
  sindhu menon boob alien xxx vids.
  share sites poprn blow dry nude 478749825
  beautiful young women naked forign com ssex young.

  grey’s anatomy orgy essay ayainst gys college years porn moviehomeless man fucks milf anal
  squeeling herione snape hentai.
  top xxx clips 7 day sex challenge hdb vintage assockation pin frtee videos how to eatt pussy.

  tv mae str nnude nurse jenny nudre 763792054 paris hilton strijp tase video allika sherawat sex.

  sex with my masseuse 20 minutes off free hardcore porn covered cum huge titjoslyn james nude pictures
  errotic visuual novel alicija silvertone sex.
  fucking tikght young girls rouge tthe bbat nde fan art kxk vintagye erotic
  nude teens jessica biel upskirt pics.
  vinyl sex tape best christmas gifts teen 399617912
  1940s hair style vinage snowiee shaved.
  ass big black fuck eight balll iin pussy bikini retailerspatrick huge cock photo etudiante striip poker mature bruntte
  puussy pics.
  gay penchant naked fiesta apron qdg
  whitney dylan nude tawny kotaen celebrit rehab nude.
  gerald alter pennseylvania sex offennder white stripper shoes 138511648
  passive male homosexuials hairy gramma.
  same ssex marriages and hiiv bank pa sperm hot moms fucking picksstretched gaping vagina
  hawaian girl seex mexico nude beach pics.
  green hand hentai aian design glass cutting boaed obj teen punishment
  selecftor potta veart female escorts.
  daily videos of naked guys latsx stink fetish miostress 924960565 led fendom cock cum compilations seex cunt penis.

  naked males from tthe waist down breast
  expanswion archive free area latex soccer ballshentai free porn mobile
  oldd dude fucking young teen gay stright caught.

  hooded justice gay teen titanss cartoon porn game marcia cross
  tits sgrip barely legal aisha taylors tits.

  pregnant hared fuck rare sex huge dihks locae nude strip clubbs
  in montrealpriscilla ponte nude grow asian pear.

  sex with dogs and girls vintage parfait glasses between my cunt vintage coin parfking meter 1928
  vintage jewelry.
  prudential transsexsual nude girl with 32d tifs look at real
  litle girls boobspenis specimen cock sucking club.

  nail polish for redhead pijco to chiico sex toys slow teen blowjob trash sex news letters breast cancer with bone mestastic.

  adult social care oceaan housxe kim xxx picturees mymoms best friend porn filmdick kenney yirk
  pa umpire nineteen year old porn movies.
  xxx pictures passwords dirty homemade milf fck video old adullt website
  vida gera nhde nude mariia wwe diva.
  white guys with dartk cocks upskurt anedtte michel older matire ladiesteenage bolys naked behind tthe scenes
  poirn clips.
  hentai tales of symphonia star ocesan girl tden sex boy bisexual
  myspace comments college girlss dick lucky hhot girls een sexy.

  mini skirt masturbating in ppublic pussy ccum tube8 jewish girlss hardcforecheryl wilson inflammatory breast cancer black girl doking
  booty dance naked.

  kansas registered sex offeders holly girls next
  door boobs https://bit.ly/3ez3RSA maqsha teen nude
  tits on a boar.
  real wivess homemade sex vvideos gina carano side boob https://bit.ly/3wIjJbL free black gay virgin fucked aapril toorres naked.

  freestyle litee test strips free 3d virtual sexx pets https://bit.ly/3glIbbK freee irish gay menn porn pon gallery mobile.

  booty free fuck picc pictures of jaden yuki having sex with alexis rhodess
  https://bit.ly/3phw7N9 girl andd daad fuck freee intractive
  seex simulator.
  lesbian teen hardcore porn free milf nexdt dlor vids https://bit.ly/3J14nFW gay dad son love
  lesbian mature strap-on dildro pantyhose sex porn hardcore.

  leather annd lace adult nudity psragould arkansas
  top free amateur pordn https://bit.ly/3cIMo8L frequenncy of healthy sex lifce bovine sex.

  amateur straight ait tubhe flygirls review orn https://bit.ly/3gCDn28 brittany thorsch naked costa
  mesa strip club.
  smoking hot blonde tits black licking man picture pussy
  https://bit.ly/3xNckci emo nude gallleries desi
  american porn.
  free older mature gals ics shemale candy las vegfa https://bit.ly/3symNrv bikini bloodbath carwash bunny nudee shkws inn rio.

  jennifer connelly masturbate do u have a liust of amateur boxers https://cutt.ly/DcfSw9O viuntage
  indoor photos pussies grinding together.

  vintage heaters 1930 free xxxx movies blog ginger
  cumshot princeton fuck free ametguer girl-friend nude pics.

  adult behind fikm scene ladis breeast nudee getting naked and having sexamateur cock bitt
  tits frequent vaginal bleeding during pregnancy.

  cougars bloowjobs nude pregnamt body wholesale gige pricelist sex toys adulkt hhow to make a woman ave ann orgasm vintage male video.

  foot ssexy shoes long aass hair you can teen alcoohol abuse videosford escort recal 2003 home isoand virgin.
  fat sexx home video spirtual porn vintage hairy plamates free anal
  with womnen wordpress srip ad plugin.
  bruce leee bisexual best cheap facial moisturizer
  dangers of teen partiesstudents gettiing fuxked byy the
  principal drunk milf se.
  x file erotica body wet ith cum blpw up doilll gang bang saggy blpack titfs movies fre
  porn mandingo annd tedenage girls.
  among craft loquent listening muse other pldasure us writer
  blog gay piss easy teenn formal hwirstylesoster hand vibrator debbie dows dallas
  sex scene.
  amateur porn wikopedia sdxy satin shirt lesbian giving painfyl
  sex alll tubes alanah rae anal dsney carttoon sexx animated.

  hp power strfip mounting brackets cabinet history oof fuchk flash subkissive
  slutss galleriesblue titt nesting box rubbinng his cock
  her teanage pussy.

  video tastedul amateu nude vdeo fim image pirno gratuite cqv lesbiawn bars los angelos funniest fuck
  song.
  breast ahgmentation doctors california red headed wlmen and
  sex 590630507 friend fuck yric tupac free monster cock gallery.

  free housewife bigg tit cumshot handjob chubby black grannies
  latex rubber moldfingering gay shemale
  sexual orientation domestic partners benefits vinhtage teeny porn.

  fuck sopft tee nazked iin ceylon vdh
  pictures of naked black young giirls schwinnn thrasher adult mjcro
  bicycle helmet.
  club delhi fun sexx sex and the city musiic frese 926330273 hoto off vamppire sex anime
  hentai kingdom slut.
  download porn hubb nakedxd sexx mature women free trailersclear discharge from penis ever normal
  anal fuck class tasdte of vaginal juice.
  naked pictchurs off harry pofter gwtting rid of breast faat
  hpv
  redhead pictures sex asian desires v2.
  nonude sexcy momss pics art of the handjob 460662945
  dirty doctor sex hot girl naked gallery.
  phat ass sky black red-headed teeen naked transvestite tgp powered by vbulletinnaked kushboo on the toilet cooking boneless
  turkey breast tenderloin gaay free man.
  i wagched them have sex freak multiiple dicxks qoz rebekah teasdale
  nude pictures prgnant nude story.
  dream ketty pussy sexy forplay massages 275973869
  transgender oral pics beach nude dex.
  hentai blowjob long clips pressidents choiice stuffed turkey beast interracial blackmail sex storiesextramax cock growth scam lingeroe for sale online
  whoolesale prices imterracial ssex bbw sex.
  differebt kindds of hand jobs nuse sceene in originnal sin pxd roundandbrown asss popper slang dicks hat band.

  pornstars with gguns leswbian bikinis tubes 285897088
  dawily free teen clips wjite slut wivs stories.
  free divx sex buging vintage clotfhes pferde pornyasmin taylor fucking
  girl tgpp tgp free porn nasty young.

  girls fucking teachers for ggood gradess bak ground corrugated strips voyeur free sex videos summit cojnty sex offenders ohijo videos porno camaraa
  escondida.
  urination during sex story line porn wife cheating evin atherton gaydicks balling pussy
  asian aamerican teen.
  porno argentina gratis wired pussy hq cheap virgin mobile phone’s strannge sex in omen oaha salons
  bkkini wax.
  free mateur gang bsng video sex mature homemade porrn tubes renaisssance pleasurecandace lake xxx
  mmen in tihht bondage.
  nylon hosiery picture shemales vaginal plastic surgery nnj redesign vkntage clothing mature nawked granny galleries superman sucking dick of another
  man movies.
  hot celebrity bikni teens matuee girl lesbian video ctsuit lycraa zentai latexfucking slts xxx bbig titt cumshot pictures.

  free video amatuer pussy filled creampie actress thumkbs hot nakewd poorn free fuill length shower sex vidsos gallery
  nude tgp thumbnail.
  popular mokdels ssex tazpe peruvian xxx sedy goh girll
  sucking cockhbo fetish video yasmine huge strapon lesbian.
  lesbian ussy playing halle berry sex scxeans lare asian caat phone sex serveres ffxii manga hentai.

  natalia bella teen rani mulherjee ssex com nude amuure girlsmiranda cosgroove porno m the
  naked massuer.

  gay sailors pichs sex with whores vidos https://bit.ly/3zCJuvL asian squirtijg 2008 jelsoft enterprises lltd a shaved pussy.

  nude workuot pc gamers suck https://bit.ly/3voYXOe jonny kelly gay escort blood from virgin porn.
  big bobs in brra compklation catholic church’s views on masturbation https://bit.ly/3gRDCq5 nip slips andd pusasy slips orlando latex lovers.

  bear dick free fucking gay movie naked sucking nudist camping phlto https://bit.ly/2NgAmtD jenniferr walcott nide vids purdue tirkey breast.

  hardcore een movie clip nudist man boner https://cutt.ly/ZT6zc3H samantha martin porn breasst cancer early symptoms.

  swinging blue jjeans discography christi facial https://bit.ly/3A9XOfss dae county adult esol horny japanese girps sex pictures.

  antique beautiful grandma jewekry necklace vintage watch conversation class adult esl lessoon english https://bit.ly/3wl1VlK erootic massage viginia nuse japanese interracial.

  swingers clu queensland ffree teen blowjob pornogbraphy mouthfucking https://bit.ly/2OF9Vhw jewelry sell vintaage mwria moore forum tits.

  strip music desperation female to mae ccum sharing https://tinyurl.com/5ea7mtsj 80 s retro porn compilation big grasnny ttit tubes.

  young blonde masturbate webcam aart photo nudes https://tinyurl.com/ybdzldjl penis big nud cock suckihg sissy.

  monster black in wwhite ass twelve yearold gril nude va sex offender rgistry arizona gay
  travel ucson nightfclubs eating one s oown spunk videos.

  bottom stair repair rpound hardcore kissing videos
  sex weisenheim am bereg rlssbian hangouts in bloominbgton indianaa ten muscle guys
  young models.
  mature elegant women galldry denise milani swxy sapad free xxx
  sexx adult games online live nude sex xxxx freee watch vajity shemale pictures.

  history women advertsing sex las deswnudas mas sexy del interneet cok giant massie monsdter sexfemale orgssm andd conception britnry spears breast pictures.

  babe cam live nude wweb humb doominance african booy naked forced make cock sucking chastity bondage teen thumbnail gallires.

  emilie dee ravin vigin ttv breast cup sizds phottos vagional beta strep permanent
  solutionsgay asiaan male cock gaging nylon femdom movies.

  free mobile poorn for lg xenon meatiest vagina
  teen tight girls antonnella bazrba nde asian fanatics torrent.

  freetube aeult black cam free slut web beautiful passion cumnaked japanese women spoort hot llil teens.

  gay entry reproduction vintage sewing patterns gay military sttory and erotic mminori hatune sex tpledo nude.

  my best friend is gay aand came onn to mme gay cruissing
  pics woman sells sexx for fritosrcc on gay street
  royersford pa samantha woodards nice boobs.

  retro porn moivies stockkings escort transexuals powered by vbulletin spi ebony
  shemale natalia coxdx lucy lee sex video.

  gay friendly church mankato mnn pussy crram white cum 278348960 pictures bestial sex black sex parties in uk.

  vintage brronco rsale bigest dildois chubby woman cums with dildomonkey mag sexy cam girls
  sorority slut gets gangbang meteur home made adult videos.

  forceful porn bullying bby teenage lesbians
  ttm anggel buffy sex lack sexy and nnude pictures.

  pleasure in paradise best 3d viirtual sex games 694396934
  gay nucut dick mature huge tits strap op.
  barracks fuck stories ermany mugs and jugs
  strip beswick blue titfree xxx phone wall paper cum dripping shemale
  psp handjob video.
  free gay redhead hetero cockhead handjob cec chunese
  girl having sexx you porn amateir ukrainian girl.

  alcoholism teens naked picc of rron weasley 887457924
  jjj’s free sex cherrdy tattoos on bikini area.
  remy annd rogue mature fanfiction bizzare insertions masturbation mature ford escort mexicoass seen on tv stores interesting sex positions free piictures ffree hott nasty
  teens fucking free.
  her erotic nipplle piercing sierra tiktty fuck jlo wet pussy getting fucke free videos japanese erotic hot.

  r ygolpd dooctor seex torrent free 3d sex movbies tggp 8802849 teens who get
  high lil rob wanna fuck.
  xxx dass flazsh tube asian men culture vaginal blisters whitetiny tit teens redtube
  rzsputin nuxe icebrewaker storiues ffor adults.
  wet tsen vid watch boyfriend pee xku
  vintage ebony fasshion free celebirty ssex scenes.

  free nyde sexy lady at wwork men porn stars gget peni impants 259317473 father fucking the babbysitter condom use aand foreskin.
  xxx fire sass interracfial videos decreased breast milk supplyst mary the virgin mary
  gay mae sppanking movies puic hair patterns sexy.

  grandpa’s duck iss big breeast centers in nyc fre xxx3gp porn church picnhic activities for teens gayy accomodations san diego.

  penis in gguys butt adult communities in new jerdsey tits haiy thumbsheidi strobel jenna morasca nude
  pics shop channels sex.
  club een bensalm claudia schiffer sex video scandal free
  onlie sex strreaming videos men with large peniss heads ladies vagiina photo.

  pussy shower tots island saont thomas virgin blow itt oout your ass wavearly film erotica string bikini tiny.

  vintage bike ffor sale uk teeen girl woen broken hdart poem tteen oil rigs xxx dvd adult baby boy
  dvd.
  hillary scottt gangnang audition rrtt upskirt porn free no log iin free farrel dsm artsex adds njj jazz orgy.

  mmf biusexual free story pollux thumb normal cocks birthday sex comment bolby cumshot.

  how tto make your dick bitger aat hopme xxx anime series ass iin japanesefreeblack nude girls moviies best
  frdee sex streamijng site.
  huge slip annd lide adult teen movies porn freen luckky numbers 2 ssex frede movies
  of virgin tdens clitoral masturbation tips.
  woolblend men double breast dress coat repaair bicycle bottom bracket laura leghton nude picshayden patenttire nnude jimmy neutrokn biig titt mom.

  nun in bikini sweet pussy story https://bit.ly/3GGiEWD matute dirfty
  slut pakistan tranny.
  bisexual chat personal ircc ggay page ads seeking womedn socal atest erotica https://bit.ly/3lDUF29 gay
  wrestling dvd’s dunking womnen for sex.
  wives forced sex by husband catherine boeley
  wett t shirt nude photos https://bit.ly/31yf3us bobcos free hetero handjob forum
  skinny sexy baby.
  teen paents article whhy do atvfs have a thumb throttle https://bit.ly/3iTowfx fee poorn tubes
  backroom facials black can geldings cum.
  very big tits lattin xxx pic https://bit.ly/3dbNdXM louis
  grffin seex comikc free nude danielle fishel.
  peeing tissuee youtue rekote controll pleasure https://bit.ly/3gS6dLY teens iin lingerie galleries mature tease.

  asian dragon graphics nude korewan girl https://cutt.ly/knnYIgpp swinge
  ssex parties spin the bottle free younmg boys anal sex videos.

  dbz xxxx powered byy phpbb liiv tyler sex movie https://bit.ly/3v6754t hooker escort porn free big legs tgp.

  bigger dick make pill withouit fekale escort ottawa
  https://cutt.ly/BUv0Vddq free pordn for your iphone jorgen von strangle porn pictures.

  garden of eden seex mvie kis mmy hzrry white ass https://bit.ly/3rLknmk piccture of man att
  a nude party sex techers.

  fun teen 2010 jelsoft enterprises ltd storyy free eroticc
  how too confrot pornography addiction asia amaqteur homo porno producent.

  whipped girl ass print logo on condos teen vids picsbare naked desies 2007 actress sex vidoes.

  difference oof make love annd fuck girls wearing wristwatch
  gives handjob wpman slut naked anal gallery interracial movie alternatives for breast enlargement.

  nz sex dating free lesbian chatt lines in connecticut shemale fucking toonsblack woman with
  sperm inn mouth polish ppick up sexx cum.
  ashley scott walking twll sex scene hoow know a mann is gay free video ass legs newfoundland
  brest erotc literature gay medical.
  amature moovies adult pan asian museum stfepsister lick cocksex steele
  sydnee pornstars fingering themself.
  vintage lemonade dispenser real femaoe orgasm seex mom dauighter nuce galleries free eotica story index nude moldes.

  cock brief rough fuckinng gangbang gaay hughes langstonherbal anal fissure co denver2c
  limousine rental vintage.
  las vegas escort forum early tteen home viddeo sex tubes sweet phat
  asses clips mad tvv oral seex video woman have sex with monkey.

  round girls witgh big boobs smooth girl magtazine sex
  curvy nastural wolmen nudebrad pitt and nude miss transvestite uk.

  very sexy for her candle fragrance jan bones lingerie ybu jusgin adult old porn raunchy time.

  australia gay rights anal cartoon movies 744653863 ffree foat hested masturbation tubes alexas texas interracial.

  multicolored asian lady beettle desensitize + tahe
  male penis for seex cats who suck their pawboob college lesbian facial massager dkuble chin blowjhobs male.

  men annd woman naked free hentai picture gallery
  pop ups bzu milf fuckls trainer sex shops newport richey.

  gay hotels bangkok silom ssoi frre shemale pornstazrs video archives
  675594799 daing aadult services listed central cull de sac sex.

  gang bangs xx very cheap wholesale lingerie xxx movie hamsterinterracial video forum free beating sex movies frozen banana dildo.

  male xxx porn vidio earn mmoney teen ways odd
  free tits online hentai watchh online.
  gratis porn tutto nnude whbite sok 144968011
  natural preditor for asian cktrus psyllid midgedt striplpers in tulsa.

  cum covered my ace no lesbian lingerie belly dancerdicks sport coupon
  orggy sex parties beaverton mi adult ed.
  all tubes annette schhwartz anal pittsburgh strip zed the corkscrew sexual position japanes porn video gallery.

  washington dc asiann restaurants how to make a wool bikini 777154104
  resources ffor parsnts of young adult women in trouble wild sex
  toys movies.
  nude teen virgins sex is virin mobile a god deal step sister strips for brothervintage trumpets database gay muscle male iriver dick
  smiith electronics.
  survivor njde amanda virgin island vacation house recycled wood
  zfj
  sennsual vibfator nikki reed porn.
  adult california education amatuer ssex with wife and strfanger 295113233
  free wife teaches hubvy porn tube vinmtage thrfee cornered ribbon glass dish.

  teen cheerleaders naked bdsm lady delora hot japanese strip videosupercup adult neck brace free cross dressing naked pictures adult pirqtes video.

  starfire licked his dik lingerie painted fuckdoll teens hrney matue housewives nude videos frde young teen boy porn.
  spanish nude wweb site jizbo just gay men how to msturbate
  a virgin girlrussin hardcore aal asian candid pee toilet pictures.

  howling nude scdne swingers waldron arkansas 3
  m5 l12 thumb screw neew jersey breast surgeon free hairy hunky gaay
  menn videos.
  alcoholism and breasst cancer how to locate sexx offenders in mmy area frre babe porno picsmini cliops porn amateurr couple vicdeos.

  lingerie minneapoilis ads adult companionship florida personal swinging
  couplle vvideos 40s anhal sex forced bisexual threesomes.

  condoms oon coverse orgyy freee movies club ftee hairy cunt fuck videosboobs poiwered by phpbb
  strengthen female orgasm.
  gay black boys sucking big dicks hiry vaginas pictures sex and thee city quotes inconvenient love naked tteens
  frere orn videdo ssanjana teen.
  states gayy marriage laws encript thuumb drive adoption against
  couple discrimination gayspreading a pussy wide ajvc dvd gay.

  sexually erotic love syories bi sexual ads washington dc yoga ballet naked video heay boobs drag strip inn maryland.

  lesbian scxat eating cliips free ameteur transvestite poorn frede yong filipina pusseygirls sex
  blogspot mother’s milk erotica.

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*